A Jobbik az emberek kezébe adná a döntés jogát

A Jobbik az emberek kezébe adná a döntés jogát

Az alaptörvény módosítását kezdeményezi a Jobbik a közvetlen köztársasági elnökválasztás érdekében – jelentette be a párt országgyűlési képviselője. Staudt Gábor szerint így elkerülhető lenne, hogy Orbán Viktor egy személyben döntse el, hogy ki lesz Magyarország államfője. A Fidesz frakcióvezetője szerint, ha nem adnak többlethatalmat a köztársasági elnöknek, akkor nincs értelme a nagyobb legitimitásnak sem.

A parlamenti szavazófülkékben ikszelhetnek a képviselők a köztársasági elnök választáskor. Több ellenzéki párt is azonban azt szeretné, ha az államfőt is az emberek választhatnák meg. A Jobbik ezért az alaptörvény módosítását kezdeményezi. „Az se jó, hogyha mondjuk csak egy Fidesz-képviselőcsoport vagy egy Fidesz–KDNP dönt ebben a kérdésben. De a helyzet az sokkal rosszabb, úgy tűnik, mert ahogy azt megtudhattuk, a Viktor engedi vagy nem engedi, ezen múlik, hogy mondjuk Áder János újrázik vagy adott esetben, hogy ki lesz az új jelölt. Ez az amit szerintem a fideszesek is visszautasítanak, vagy a jó részük” – jelentette ki Staudt Gábor országgyűlési képviselő.

Kósa Lajos biztosan nem tartozik ebbe a körbe. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis úgy látja: egy nép által választott államfő olyan erős legitimációval rendelkezne, mint az Országgyűlés. „Ha csak egy protokolláris szerepe van, akkor nincs értelme, akkor nincs értelme ennek a rendkívül erős legitim felhatalmazásnak” – mondta. Kósa Lajos szerint a közvetlen választással sem lehetne elkerülni a jelölt személye körüli spekulációkat.

„Semmiképpen sem tudják a spekulációt elkerülni, hiszen míg nem választja meg a választópolgár, addig mindenfajta összeállás lehetséges. Sőt, Ausztria a példa arra, hogy adott esetben egy olyan köztársasági elnököt választanak közvetlenül, akit egyébként senki sem akar köztársasági elnöknek, csak az adott politikai konstellációban ez tűnt idézőjelbe legkisebb rossznak, de igazából a választás elején senki nem akarta, hogy egy zöldpárti köztársasági elnöke legyen Ausztriának” – tette hozzá a frakcióvezető.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint nincs hagyománya Magyarországon a közvetlen államfőválasztásnak. „Fontos hangsúlyozni, hogy az eddigi közvetett, tehát a parlament által megválasztott köztársasági elnökök is teljes mértékben eleget tettek annak az elvárásnak, alkotmányos kötelezettségüknek, hogy megtestesítsék a nemzet egységét. Ezt jól példázza, hogy az összes eddigi köztársasági elnök, így Áder János is a mindenkori népszerűségi listák élén állnak” – jegyezte meg Deák Dániel. Az elemző azt azonban hozzátette: nincsenek arra vonatkozó közvélemény-kutatási adatok, hogy a választópolgárok hány százaléka támogatná a közvetlen államfőválasztást.

„Örülök, hogyha a Jobbik támogatja a Magyar Szocialista Pártnak ez irányú politikáját” – közölte Tóbiás József. Az MSZP elnöke azt mondta: ők 1990 óta a közvetlen államfőválasztás mellett vannak. „Szeretnénk, hogyha közvetlenül lehetne választani a köztársaság elnökét. Hiszek abban, hogy a társadalomnak igenis van beleszólása nem csak a közállapotaink okán, hanem egy egészséges, erős Magyarország okán, hogy ki legyen a köztársaság elnöke” – tette hozzá.

Áder János mandátuma jövő májusban jár le, utódát legalább egy hónappal előtte meg kell választani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »