„A jobb- és a baloldal együtt semmisíti meg a Népszabadságot”

„A jobb- és a baloldal együtt semmisíti meg a Népszabadságot”

A külföldi sajtó továbbra is kiemelt helyen foglalkozik a Népszabadság bezárásával. A Nemzetközi Újságíró Szövetség elnöke a Hír TV-nek azt mondta, nem látott még hasonló esetet Európában.

Politikai okai lehettek a Népszabadság bezárásának – több külföldi lap is így értékelte az ellenzéki lap megszűnését. Boris Kálnoki, aki több vezető német újság tudósítója, a politikai nyomásgyakorlásról nem foglalt állást, de az eljárást elfogadhatatlannak nevezte.

„Aljas módon csapták be a kollégákat. Emiatt mentem tüntetni, mert ettől kinyílik a bicska minden újságíró zsebében. Ez az eljárás igazából csak azt jelentheti, hogy ez a tulajdonos, ez a cég utálja a szerkesztőségét. Talán fél is tőlük, és mindenáron szabadulni szeretne tőlük” – mondta a Die Presse, a Die Welt és a Die Weltwoche magyarországi tudósítója.

Az egyik független szlovák napilap szolidarításként magyar nyelvű címlappal jelent meg, és kormányzati bosszút sejt a lapbezárás mögött. A Népszabadság egy osztrák vállalat, a Vienna Capital Partners tulajdonában van. Egy a Hír TV-nek nyilatkozó osztrák újságíró szerint a cég nem aktív a médiapiacon, és hasonló lapbezárást még nem látott.

„Ebben a formában még nem volt példa lapbezárásra Ausztriában. Az utolsó napilap, amelyet megszüntettek, a Wirtschaftsblatt nevű gazdasági lap volt. A megszűnésnek azonban csak gazdasági oka volt. Tudomásom szerint a Vienna Capital Parftnersnek nincs médiaaktivitása Ausztriában, és alig lép fel nyilvánosan. Két úr is tagja a Vienna Capital Partners tanácsadó bizottságának. Rudas úr az Ausztria Szociáldemokrata Pártja egyik országos vezetője volt, Martonyi úrról pedig, azt hiszem, hogy nem kell bemutatnom, hogy melyik politikai oldalhoz tartozik. Nagyon érdekes összefüggésnek tartom, hogy baloldaliak és jobboldaliak összhangban vannak ebben a testületben. Ezt fejeztem ki a Twitter-üzenetben” – közölte televíziónkkal a Wiener Zeitung szerkesztője.

A Nemzetközi Újságíró Szövetség elnöke sem tud a Népszabadsághoz hasonló lapbezárásról Európában.„Nehéz országokat összehasonlítani, de ez az egyik legrosszabb olyan eset, amikor a a sajtó sokszínűsége teljesen érdektelenné válik a hatalom számára” – mondta Philippe Leruth.

Az egyik vezető liberális osztrák lap, a Der Standard szerint csak látszat, hogy gazdasági okok vezettek az ellenzéki lap megszüntetéséhez. A Népszabadságot birtokló osztrák vállalat szerintük a sajtószabadság sírásójaként szolgál Orbán Viktornak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »