A jenkik keresztbe akartak tenni Aszad hadseregének, de az lett a vége, hogy az oroszok likvidálták 850 terroristájukat

Az orosz légierő egy nap leforgása alatt csaknem 850 szélsőségessel végzett, hogy megállítsa az iszlamista csoportok északnyugat-szíriai Idlíb tartományban indított nagyszabású támadását – közölte szerdán Moszkvában Szergej Rudszkoj vezérezredes, a vezérkar műveleti főosztályának vezetője.

A katonai tisztségviselő szerint a légicsapásokban megsemmisült a szélsőségesek 187 létesítménye, 11 harckocsija, négy páncélozott szállító járműve, 46 kisteherautója, 20 kamionja és 38 lőszerraktára is.

Rudszkoj elmondta, hogy az orosz katonai rendőrség 29 fős alakulata a szövetséges Muali törzs fegyvereseivel kelepcébe került, és arra kényszerült, hogy órákig tartó harcokban visszaverje a túlerővel támadó (korábbi nevén) an-Núszra Front dzsihadistáinak támadásait. A vezérezredes szerint az iszlamisták célja az orosz katonák fogságba ejtése volt.

A körülzárt alakulat felmentésére a katonai rendészet tagjaiból, illetve észak-kaukázusi katonákból, valamint orosz és szíriai különleges egységekből álló kontingenst hoztak létre, amelynek Szu-25-ös típusú csapásmérő repülőgépek támogatásával sikerült áttörnie az ostromgyűrűt. A művelet közben három orosz katona megsebesült – mondta Rudszkoj.

Hírdetés

A katonai illetékes szerint a szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával időközben gyakorlatilag helyreállította a frontvonal korábbi helyzetét Idlíbben.

Rudszkoj hangsúlyozta, hogy rendelkezésre álló adatok szerint a dzsihadisták támadására az amerikai titkosszolgálatok kezdeményezésére került sor, hogy megállítsák a szíriai kormánycsapatok sikeres hadműveletét Deir-ez-Zór azonos nevű tartományi székhelyétől keletre.

Szeptember 19-én szíriai lázadócsoportok nagyszabású támadást indítottak a kormányerők kezén lévő területek ellen Szíria északnyugati részén. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a jól előkészített támadásban részt vesz a Tahrír es-Sám iszlamista fegyveres koalíció, élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoporttal, amely korábban an-Núszra Frontként volt ismert, miután tavaly szakított az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. Az offenzívában részt vesz még a Turkesztáni Iszlám Párt nevű dzsihadista csoport, illetve egy olyan fegyveres csoport, amely a Szabad Szíriai Hadsereg ernyőszervezet zászlaja alatt harcol a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ellen.

A múlt héten a Kazahsztánban folytatott tárgyalásokon Oroszország, Irán és Törökország egyetértésre jutott az Idlíb tartomány feszültségmentesítési övezetének határairól. Az an-Nuszra Front azonban elutasította a megállapodást, és fogadkozott, hogy folytatni fogja a harcot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »