A jemeni kormány kivonult a plenáris béketárgyalásról

A jemeni ENSZ-nagykövet hétfőn bejelentette, hogy kormányának küldöttsége felfüggesztette részvételét a kuvaiti plenáris béketárgyalásokon, amelyek célja véget vetni a harcoknak a nemzetközileg elismert jemeni vezetés és a felkelő húszik között.

Iszmail Ould Sejk Ahmed nyilatkozatban tudatta, hogy a jemeni kormány azért vonult ki a tárgyalásokról, mert a síita húszik elfoglaltak egy katonai támaszpontot vasárnap hajnalra az április 10. óta érvényben lévő – és nagyjából betartott – tűzszünet ellenére.

A szóban forgó Umalika támaszpont érdekessége, hogy olyan katonák kezén volt, akik a jemeni belháborúban nem csatlakoztak sem az Iránnal szövetséges húszikhoz, sem pedig a Szaúd-Arábia támogatta kormány erőihez, hanem kívülállók maradtak. A húszik jó ideig eltűrték ezt a semlegességet, ám szombaton meglepetésszerűen megtámadták a bázist, és megszerezték jelentős fegyverkészletét.

Az akciót a jemeni kormány a fegyvernyugvás súlyos megsértésének minősítette, és kivonult a kuvaiti plenáris tárgyalásokról.

Az arab-félszigeti ország ENSZ-nagykövete ugyanakkor hétfői nyilatkozatában tudatta: biztosítékokat kapott arra, hogy a háborúzó felek – a húszik és a kormány – elkötelezettek vitáik rendezése iránt anélkül is, hogy részt vennének az együttes üléseken.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »