"A jegybank Matolcsy György vezetésével kiemelkedően jó teljesítményt végez"

A Fidesz várhatóan a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó alkotmánymódosító javaslatát, Matolcsy György és az MNB kiemelkedő munkát végez, a szocik viszont nem. Fideszes olvasóink kellemes percei következnek.

A Fidesz várhatóan a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrendet létrehozó alkotmánymódosító javaslatát, amelyet így a két hét múlva kezdődő ülésén kezdhet tárgyalni a parlament – erősítette meg Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke. Kiemelte, az Országgyűlés már tárgyalja a belügyminiszter azon törvénymódosító javaslatcsomagját, amellyel a hatóságok a “jelenleginél hatékonyabban” észlelhetik a terrorveszélyt. A kabinet a változtatásokkal több pénzt fordít a rendvédelmi, titkosszolgálati és terrorelhárítási szerveknek, emellett létrejöhet egy olyan terrorellenes központ, amely összesíti a szervezett bűnözés és a terrorizmus szempontjából lényeges valamennyi információt.
sdf

Faxok, papírhegyek, jegyzettömbök, M1 Híradó. 
    
Gulyás Gergely megjegyezte, a törvénymódosító csomagról konstruktív ötpárti tárgyalások folytak, így azt remélik, hogy az indítványt egyhangúlag támogatják majd a frakciók.
Jobbikos kezdeményezés után
Az alaptörvény módosítása ezzel párhuzamosan azért szükséges, hogy a katonaság is bevethető legyen azokban az esetekben, amikor a hatóságok jelentős és közvetlen terrorveszélyre utaló bizonyítékokat találnak, annak elhárítására pedig a rendőrségnek nincs elegendő ereje – fejtette ki Gulyás Gergely, aki szerint az alaptörvényben jelenleg is szereplő szükségállapot ezzel szemben csak arra az esetre ad megfelelő cselekvési alapot, amikor egy terrorcselekmény már be is következett. 
 
Mint ismert, a Jobbik korábban azt javasolta, hogy a Honvédséget automatikus be lehessen vetni a terrorkészültség 1-es vagy 2-es fokozatának elrendelésekor. A legnagyobb ellenzéki párt – az MSZP-vel ellentétben – nyitott volt a tárgyalásokra, ám, ahogy többször is hangsúlyozták
 
“semmi olyat nem támogatnak, ami az emberek félelemére alapozva túlhatalmat engedne a kormánynak vagy a rendeleti kormányzás felé jelentene elmozdulást. Nem támogatják azokat a korlátlan titkosszolgálati módszereket és lehetőségeket sem, amelyek nélkülözik a célhoz kötöttséget, nem járulnak hozzá, hogy bárkit, bárhol, bármikor, bármilyen célból titkosszolgálati operatív eszközökkel megfigyelhessenek”
 
Ugyanakkor azt a Jobbik is támogatná, hogy növeljék a rendvédelmi szervek, a katonaság és a titkosszolgálatok eszközállományát, valamint a munkájukat hatékonyabbá tevő jogi lépéseket is.
Matolcsy György a kiemelkedően jó munkásember
Gulyás Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványainak költéseire vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta, a jegybank Matolcsy György vezetésével kiemelkedően jó teljesítményt végez. Az ország “sok százmilliárd forintot nyert azon, hogy egy új jegybanki politika váltotta fel a Simon András-félét” – mondta a kormánypárti politikus, aki helyesnek nevezte, hogy az MNB alapítványokat működtet, ugyanakkor azt már hibának minősítette, hogy az Országgyűlés titkosítani próbálta ezen társaságok gazdálkodását (kissé eufémisztikus megfogalmazás a fideszes kormánytöbbségre – a szerk.).
    
Emlékeztetett továbbá, hogy a parlament kedden dönt arról a javaslatról, amely lehetővé teszi, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizze a jegybank alapítványait. “Én is látom azt, hogy nem csupán Kész Zoltán programját, hanem az egyik legnagyobb balliberális internetes hírportált is az MNB finanszírozta” – mondta Gulyás Gergely a vs.hu portálra utalva, majd hozzátette, tudomásul veszik, hogy ezek “pártok felett álló döntések voltak”, amelyekkel a döntések meghozóinak kell elszámolniuk. Erről itt olvashat bővebben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »