A jégkár miatt hosszabbított a minisztérium

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) meghosszabbította a jégkár sújtotta mezőgazdasági termelők részére az Agrár-Széchenyi-kártyában nyújtott, magasabb összegű támogatás igénybevételi határidejét – közölte a Széchenyi-kártya-programot lebonyolító Kavosz Zrt.

A tájékoztatás szerint a konstrukció keretein belül a korábbi, 2016. március 31-i határidő helyett 2016. június 30-ig van lehetőség a teljes hiteldíj-támogatást nyújtó hitelszerződés megkötésére, illetve hatályba léptetésére.

A Kavosz közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány 100 százalékos kamat-, kezesidíj- és kezelésiköltség-támogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal segíti a kárt szenvedett gazdák finanszírozáshoz jutását.

További változás, hogy a korábban meghatározott több mint 200 település mellett további 160 új település esetében is élhetnek a gazdálkodók a kedvező lehetőséggel. Ezzel számos, Agrár-Széchenyi-kártyával már rendelkező vagy azt újonnan igénylő agrárvállalkozás vált jogosulttá a magasabb összegű támogatásra meghatározott feltételek esetén.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy az Agrár-Széchenyi-kártya-hiteligénylések száma dinamikusan nő, a 2011. évi bevezetése óta a kártyát mára több mint ötezer gazdálkodó igényelte. Az átadott kártyák száma megközelíti a négyezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig elérte a 28 milliárd forintot.

Az Agrár-Széchenyi-kártya átlagos hitelösszege az idén létrejött ügyeket tekintve 7,7 millió forint, ami csak kissé marad el a Széchenyi-kártya-folyószámlahitel 8,4 millió forintos átlagától – tudatta a Kavosz.

A kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett gazdák részére nyújtott többlettámogatást eddig több mint 2,5 milliárd forint összegű szerződött hitelhez kapcsolódóan 350 vállalkozáshoz vette már igénybe, a meghosszabbított lehetőség iránt érdeklődők száma továbbra is jelentős. Az igénylők nagyobb része családi gazdaságként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként működő vállalkozás – közölte a Kavosz Zrt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »