A japánok a tengerfenék alá süllyesztenék a sugárzó atomhulladékot

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériumnál működő szakértői csoport kedden nyilvánosságra hozott jelentésében úgy fogalmaz: létezik olyan technológia, amellyel a tengerfenék alatti geológiai rétegekbe lehetne süllyeszteni az atomhulladékot.

A dokumentumból kiderül, hogy kiküszöbölték már azokat az építéstechnikai problémákat, amelyek a partvonaltól 15 kilométerre lévő tengerfenék alatti tárolók létesítésénél merülhetnek fel.

A jelentés szerint a tengerfenék alatt háromszáz méter mélyen alakítanák ki az atomtemetőket, és a szárazföldön működő feldolgozóüzemektől földalatti alagutakon juttatnák el oda az atomhulladékot.

A minisztériumban nem gondolják azt, hogy minden atomtemetőt a tengerfenék alatt kéne kialakítani, szárazföldön is épülnének, de ez az elképzelés prioritást fog élvezni döntéshozatalkor.

A japán kormány számára ez azért is vonzó megoldás, mert a part menti övezetben a tengerfenék az adott állam tulajdonát képezi, ami megkönnyíti a beruházás jogi és tulajdonosi hátterének rendezését.

A minisztérium egy éven belül határozza meg azokat a helyszíneket, ahol megépülnének az atomhulladék-tárolók.

Az öt évvel ezelőtti földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai atombaleset után hatalmas mennyiségű sugárzó hulladék keletkezett, amelyet egyelőre ideiglenes tárolókban tartanak, mivel a helyi hatóságok nagyon kelletlenül fogadnak be saját területükre ilyen anyagokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »