A japán népesség a magyarnál is jobban fogy – a fiatalok 70%-a egyedülálló, 40%-a szűz

Japán fiatalságának a 70 százaléka egyedülálló és 40 százaléka még szűz. A többség nem is tervezi, hogy ezen a közeljövőben változtat. Ez derült ki a társadalombiztosítási kutatóközpont felméréséből – írja a HVG.

A 34 év alatti fiatalok később talán szeretnének családot alapítani, és gyereket vagy gyerekeket nevelni, de előbb más fontosabb dolgokat szeretnének megvalósítani. A szex egyáltalán nem tűnik fontosnak jelentős részük számára.

Mindez nemcsak társadalom-lélektani probléma, hanem húsbavágó gazdasági ügy is. Abe Sinzo konzervatív kormányfő nem véletlenül sürgeti honfitársait a minél több gyerek vállalására és felnevelésére. Japán ugyanis szépen csendesen kihal – ha minden így megy tovább. Az emberek viszont egyre tovább élnek, és ez nagy csapás a nyugdíjkasszára. A társadalombiztosítási rendszer távolról sem olyan fejlett, mint Európában. Ezért sokan az öregek közül kizárólag magukra, illetve a családjukra számíthatnak.

A trend mindenesetre kedvezőtlen. A legutóbbi felmérés 2010-ben készült. Akkor a szüzességi mutató csak 37 százalékos volt. Ha minden így megy tovább, akkor a távol-keleti szigetországban komoly munkaerő-problémák jelentkeznek. A világ harmadik legnagyobb gazdasága huszonöt éve stagnál. Új, kreatív fiatal munkavállaló ugyanis egyre kevesebb van. Másutt a bevándorlás ezt megoldaná – hozza fel kedvenc receptjét a HVG -, de Japánban a közvélemény jelentős része allergiás a külföldiekre. Maradnak tehát a robotok és a csendes kihalás réme. Jelenleg Japánnak 127 millió lakosa van, 2100-ban már csak 83 millióan lesznek.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »