A Huxitról, azaz Magyarország Unióból való kilépéséről is vitáztak az Ökopolisz fórumán

A Huxitról, azaz Magyarország Unióból való kilépéséről is vitáztak az Ökopolisz fórumán

A Huxit, azaz Magyarország kilépése az Európai Unióból is szóba került szombaton Felsőtárkányban az Ökopolisz Alapítvány nyári akadémiáján, a Magyarország és az Európai Unió jövőjéről rendezett pódiumbeszélgetésen, amelynek vendége volt Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Navracsics Tibor, az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Forrás: 168ora.hu

Az LMP által létrehozott alapítvány negyedik alkalommal megszervezett, vasárnapig tartó táborának nyitórendezvényén Szél Bernadett hangsúlyozta: Magyarországnak az unióból történő kilépésének még a lehetősége is tragikus lenne. Úgy vélte, Magyarország kilépésének felvetése óriási felelőtlenség ezekben az időkben. Magyarország ezer éve azon fáradozik, hogy szervesen az európai közösséghez tartozzon – fogalmazott.

Navracsics Tibor kijelentette: jó szívvel tudna szavazni az unióban maradásra, mindazonáltal nem tartja valószínűnek, hogy ez a kérdés “élesben” felmerül a magyar politikában. Hozzátette: a vitákra szükség van, ám az egyértelmű, hogy Magyarország helye az EU-ban van. A vitában a Nagy-Britannia kilépéséről, a Brexit eddigi tapasztalatairól is szó esett. Az uniós biztos elmondása szerint a kilépésről tartott brit népszavazáson két identitás jelent meg. “Ki lehetett játszani egymással szemben a nemzeti és az uniós identitástudatot” – mutatott rá.

Szél Bernadett a Brexit okait azzal magyarázta, hogy a neoliberális unióból kimaradt a szociális Európa dimenziója. A fejlett Európa és a periféria közötti törésvonal válságjeleket produkál immár mindkét oldalon. A brit kilépést azok támogatták, akik úgy érezték, hogy veszítettek az uniós tagsággal – mutatott rá. Hozzátette: ez a probléma Magyarországon is megjelent azzal, hogy az ország összeszerelő üzemmé vált, ahol az alacsony bérekért dolgozó embereknek nincs szükségük jó oktatásra. Olyan kormányra van szükség, amely a tőkeképző képességet akarja megerősíteni, és nem hagyja, hogy a magyar emberek rossz bérekért dolgozzanak – hangsúlyozta az ellenzéki politikus. A migrációval kapcsolatos október 2-i kvótareferendumot Szél Bernadett cinkelt politikai merényletnek nevezte, amelyen nem muszáj részt venni.

Navracsics Tibor viszont hangsúlyozta: elmegy szavazni, és nemmel fog szavazni. Szerinte nem rendkívüli, hogy ilyen erős jogosítványt adnak a választók a parlamentnek a kormány Európa-politikai mandátumának meghatározásához.

 

MTI

The post A Huxitról, azaz Magyarország Unióból való kilépéséről is vitáztak az Ökopolisz fórumán appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »