A hrivnya szokásos őszi küzdelme: mire is számíthat az ukrán valuta idén és 2017-ben

Szeptember első napjaiban az ukrán nemzeti valuta árfolyama eléggé ingadozott, de a 27 hrivnya/dollár határt nem lépte túl. a Nemzeti Banknál erre úgy reagáltak, hogy a könnyed devalváció az időleges tényezők kihatásával magyarázható. Ez leginkább az Ukrajnába érkező valutabevételek csökkenésével, valamint a valuta iránti kereslet növekedésével magyarázható. Egy bizonyos szerepet betöltött  ebben az IMF-nek az a korábbi  kijelentése is , hogy ismét tovább tolódik Ukrajna számára az újabb hitelcsomag megítélése.

„A bankárok és az elemzők is egyetértenek abban, hogy a valutapiacra gyakorolt befolyás csupán technikai jelleget rejt magában. Elegendő csupán figyelmet fordítani arra , hogy a bankközi  piac , mindig a készpénzpiac előtt robog. Ez annak ellenére van így, hogy a hivatalos árfolyam mindig alacsonyabb, mint a fekete piacé. Ez azt mutatja, hogy a lakosság és az „üzlet” nem számol nagyobb devalvációval, és nekünk azzal a klasszikus piaci dinamikával van dolgunk, amikor a kereslet meghaladja a kínálatot, ami valószínű, hogy a szezon kezdetén tapasztalható gyenge kínálattal is magyarázható,”- mondta el az RBK-Ukrajinának Szakértői Értéklés elnevezésű ügynökség pénzügyi elemzője, Vitalij Sapran.

„A valutahiány létező jelenség. a pénzügyminisztérium szeptember 1-jén kifizette a szerkezetileg átalakított belső államhitelek kötvényeseit, amelynek mértéke meghaladta az 505 millió dollárt. Nincs kizárva, hogy egyesek kihasználhatták a pillanatot, hogy külföldi valutát vásároljanak, és ezzel ők is elősegítették az árfolyam ingadozást.” – magyarázza a Vektor Bank igazgatóságának elnöke, Vagyim Berezovik.

Még egy tényező van, amely kihatással volt a valuta iránti keresletre, ez pedig a külföldi befektetők osztalékainak kifizetési dátuma, amely szeptember első napjaiban vált esedékessé. Ezt a Nemzeti Bank is közzé tette.  Ezenkívül július végén a Nemzeti Bank meghosszabbította a valutabevétel visszafizetésének határidejét 90 napról 120 napra.

„Az exportőrök ezt kihasználva részlegesen visszatartották a valutát. Az importőrök azonban nem kezdtek el várakozni , és ez által igencsak megnövekedett a külföldi valuta iránti kereslet a piacon.” – mondta Berezovik.

Olekszandr Zsolugy, a Nemzetközi perspektivikus közvélemény-kutatások intézetének az igazgatója úgy véli, hogy egy meghatározott nyomás a piacra a hrivnya árfolyamának további gyengülését okozhatja az év végén, és az import szezonális növekedése, valamint az export csökkenése ismét ahhoz vezethet, hogy tradicionálisan megnövekszik a kereslet a külföldi valutára.

Összességében a Nemzeti Bank egyelőre eléggé aktívan kontrollálja az ukrán nemzeti valuta árfolyamát.  Az állami szabályozó augusztus végén és szeptember elején több valuta-eladási árverést is szervezett a bankközi piacon, melyen saját tartalékaiból adott el a bankközi piacon.

Ezeken az árveréseken a Nemzeti Bank 190 millió dollárra szóló kérelmi igényt elégített ki.  Ellenben csekély mértékben valószínűsíthető , hogy  csupán az állami aranytartalékok  elegendőek a nemzeti valuta árfolyamának stabil fenntartására.  Éppen ezért nagyon nagy mértékben függ a nemzeti valuta árfolyama az IMF által adott jelektől is.

Szintén támogatást jelenthet a hrivnya árfolyamának a gabona exportja, mely ősszel általában mindig növekvő tendenciát mutat. Az USA mezőgazdasági minisztériuma arra számít , hogy Ukrajna  ebben az évben  több mint 36 millió tonna gabonát fog külföldre szállítani. A Nemzeti Bank a maga oldaláról növekvő valutabevételekre számít az acél és a vasérc világpiaci árának növekedése okán.

Vitalij Sapran úgy véli, hogy nem igazán érdemes csak a kohászatban reménykedni, hogy csupán ez által stabilizálódik majd a hrivnya árfolyama.

„Azt is meg kell érteni, hogy a valuta nem áramlik majd azon nyomban Ukrajnába. Szeptemberben csupán 2016 első negyedévi szerződéseinek pénzügyi eredményei várhatóak. a fémkohászatnál elég gyengécske megújulás tapasztalható. Egy sor kohászati  vállalat működése egyszerűen „megállt” a hulladék  színesfém  hiánya miatt.” – magyarázta Sapran.

A szakértők szavai alapján tehát semmilyen nyilvánvaló érv nem szól sem a hrivnya stabilizálódása, sem pedig devalválódása mellett.  „Biztos vagyok abban, hogy a hrivnya az év végéig a mezőgazdasági exporttermékek, valamint az acél és a vasérc világpiaci árához fog viszonyulni.   Ha a jelenlegi árak tartósak lesznek, akkor a hrivnya árfolyama nem fog a 27,2  hrivnya/dolláros szint alá esni. A hrivnya devalvációjának legnagyobb hullámán azonban már mindenképpen túl vagyunk.” – véli Sapran.

Az ukrán kormány részétől is óvatos optimizmus vehető észre. A pénzügyminisztériumnál már bejelentették, hogy a 2017-es költségvetésbe 24,5 hrivnya/ dollár árfolyamot terveztek be, és a valós átlagos árfolyam nem fogja meghaladni a 27,2 hrivnya/ dolláros szintet.

„Összességében azt látjuk, hogy nincs semmi olyan tényező, amely komolyabban kihatással lehetne a hrivnya árfolyamára. Ha viszont az árfolyam meghaladja majd a 27 hrivnyát dolláronként ,  akkor majd egy új „bázist” kapunk , amely körül a hrivnya árfolyamának az ingadozása fog végbemenni .” – közölte Zsolugy.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: hrivnya, hrivnya árfolyam, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »