A Hotnews számon kérte az amerikai nagyköveten, hogy a székely zászlóval fotózkodott

Kisebb felháborodást váltott ki a román sajtóban az a fotó, amelyen Hans Klemm amerikai nagykövet Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök és Kató Béla református püspök társaságában egy székely zászlót tart a kezében.

A fotót Antal Árpád posztolta a Facebook-oldalára, aki a bejegyzés román szövegében leírta, hogy a nagykövet ajándékba kapta a zászlót, amely mára a román hatóságok székely közösséggel szembeni tiszteletlenségének a szimbólumává vált. A zászlót egyébként 1599-ben használták először, amikor a székelyek Mihai Viteazul oldalán harcoltak – írta Antal a román nyelvű kísérő szövegben.

A Hotnews szerint a székely zászló ügye a térség egyik vitatott problémája, és a fotó egy olyan választási kampány elején került nyilvánosságra, amelyben a nacionalizmus lesz az egyik legfontosabb téma.

A hírportál hivatalos magyarázatot kért az amerikai nagykövetségtől Hans Klemm gesztusára, aki a Kovászna megyei elöljárókkal való találkozó után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még elemeznie kell a magyar kisebbségi vezetők által felvetett problémákat, mert “összezavarodott” az egyes témákat illetően, mivel az általa hallott álláspontok teljesen ellentétesek voltak egymással.

A Hotnews cikke ugyanakkor megemlíti James Pettit chişinăui nagykövet nyilatkozatát, amely szintén heves reakciókat váltott ki Romániában. A nagykövet szerint ugyanis a Moldovai Köztársaságnak független államnak kellene maradnia.

A cikk megemlíti, hogy a székelyföldi elöljárók tájékoztatták a nagykövetet arról, hogy Romániában kettős mérce alapján alkalmazzák a törvényeket, hiszen amíg a Hargita, Kovászna és Maros megyei közintézményeknek tilos kitűzni a székely zászlót, addig Bukovina zászlója minden hivatalos eseményen ott lehet mindenféle retorzió nélkül. (hotnews)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »