A hosszú élet titka egyszerűbb, mint gondolnánk

Ha ülve olvassa ezen sorokat, akkor a saját érdekében inkább álljon fel! Sokan azt gondolják, hogy az egész napos ülést egy kis esti kondizással kompenzálják. Egy új tanulmány azonban azt állítja, hogy ha „simán csak állunk”, akkor jobban járhatunk.

Svéd kutatók felfedezték, hogy kevesebb ücsörgéssel meghosszabbítjuk a DNS-ünk végén található telomereinket, amelyek védik a kromoszómákat a károsodástól. (Egyes tudósok a telomereket a cipőfűző végén található műanyag részhez hasonlítják, amelyek megelőzik a fűző bojtosodását.)

A tanulmány hatvanas éveik vége felé járó, sokat ülő, túlsúlyos egyéneket vizsgált fél éven keresztül. Mindegyikük kapott egy lépésszámlálót és egy naplót. Utóbbiba az üléssel töltött időt írhatták fel, míg előbbivel – értelemszerűen – a naponta megtett lépéseket számolták. A résztvevők egy részétől elvárták, hogy valamilyen tornagyakorlatot is végezzenek.

Meglepetésükre a kevesebbet ülőknél és nem a többet tornázóknál észleltek hosszabb telomereket. „A legtöbb országban egyre többet járnak az emberek például edzőtermekbe, ugyanakkor üléssel is több időt töltenek. Feltételezzük, hogy az ülő órák csökkentése sokkal fontosabb az időseknél, mint a különféle gyakorlatok végzése” – mondták a kutatók.

Más tanulmányok szerint a középkorúaknál a sok ülés cukorbetegséghez vagy egyéb krónikus megbetegedésekhez vezethet. Egy 2012-ben publikált szerint pedig a napi három óránál több ülés két évvel csökkenti a várható élettartamunkat.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Korrupt miniszter-helyettest lepleztek le az ukrán Egészségügyi MinisztériumbanA tojástól fogyni fog, jobban lát, egészségesebb leszRovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: mozgás, életmód, ülőmunka, edzés, tudósokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »