A hónap végéig lehet egészségbiztosítót váltani

A hónap végéig lehet egészségbiztosítót váltani

POZSONY. A lakosság Szlovákiában nem sokat törõdik az egészségbiztosítókkal és szolgáltatásaikkal. Az elmúlt évben az ötmillió biztosított személy közül csupán 118 ezren váltottak egészségbiztosítót.

A biztosítót váltottak száma az utóbbi öt évben is nagyon alacsony volt. „Az emberek azt hiszik, minden egészségbiztosító csaknem ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítja, az egészségügyi alapellátást, illetõleg a kezelés költségeit téríti, de ez nem így van” – nyilatkozta Mária Lévyová, a Szlovákiai Páciensek Jogvédelmi Szövetségének (AOPP) elnöke.

A helyzetért nagyrészt az állam felelõs, mely igencsak kurta pórázra fogta a biztosítókat.

Az egészségüggyel hosszabb ideje foglalkozó Dušan Zachar, az INEKO elemzõje szerint azért a sok félreértés, mert az állam nem rakott rendet a közegészségügyben, tehát nem tudni, mi az, amire a polgár a betegbiztosítóktól igényt tarthat, illetõleg mi az, amit saját zsebébõl kell kifizetnie.

„A magasabb színvonalú ellátás tekintetében a biztosítók mindaddig nem kelhetnek versenyre egymással, míg a szlovákiai egészségügyben formálisan szinte minden »ingyenes«” – jegyezte meg az elemzõ.

Ennek ellenére a biztosítók között megfigyelhetõk bizonyos különbségek – ezek többnyire kedvezmények formájában jelennek meg.

Egészségbiztosítók és kedvezmények

Aki az egészségügyi biztosítást fizeti, joga van az egészségügyi ellátáshoz. A diákok, nyugdíjasok, illetõleg az anyasági szabadságon lévõ édesanyák egészségbiztosítását az állam téríti.

„Az egészségügyi ellátást szükség esetén Szlovákia minden egyes állampolgára megkapja, de azt nem az egészségbiztosítók, hanem az ország alkotmánya szavatolja. Az egészségbiztosítók e tekintetben semmiféle módon nem konkurálhatnak egymással” – szögezte le Peter Visolajský gyermekorvos.

A tervezett vizsgálatok, mûtétek, illetõleg az innovatív kezelésekre való várakozási idõ tekintetében, vagy az oltóanyagok árának térítése terén viszont kialakulhat bizonyos versengés. Például a fiatal lányok méhnyakrák elleni oltásához szükséges Silgard oltóanyag estében, melynek az ára megközelítõleg 300 euró (az összegben a teljes védettséghez szükséges háromszori oltáshoz elegendõ oltóanyag ára szerepel), melyet az Általános Egészségbiztosító (VšZP) egyáltalán nem térít meg, tehát az igénylõ saját zsebébõl fizeti, a Dôvera egészségbiztosító viszont a 70 százalékát megtéríti. Érdemes tehát utánanézni, hogy melyik biztosító mit kínál az ügyfeleinek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »