A "holokauszt kori" Európához hasonlította az izraeli helyzetet a hadsereg egyik vezetője – de aztán "meggondolta magát"

A "holokauszt kori" Európához hasonlította az izraeli helyzetet a hadsereg egyik vezetője – de aztán "meggondolta magát"

Magyarázkodásra kényszerült az izraeli fegyveres erők vezetőhelyettese, miután egy holokausztmegemlékezésen párhuzamot vont az 1930-as évek Németországának "undorító folyamatai" és a jelenlegi izraeli helyzet között – írja a Guardian.

Jair Golán tábornok, a vezérkar második embere egy szerdai rendezvényen szó szerint azt mondta: ha valami elrettenti őt a holokausztra való emlékezés kapcsán, az az, hogy "ma itt, magunk között is láthatóak a jelei" azoknak az "undorító folyamatoknak, amelyek 70-80-90 éve általában véve Európában és különösen Németországban lezajlottak".

"Nincs egyszerűbb és könnyebb dolog a külföldiek utálatánál (…), a megfélemlítésnél és a félelmek felkorbácsolásánál (…), a vadállattá válásnál, az elvek elhagyásánál" – folytatta a tábornok.

Beszédében elítélte a jogtalan fegyverhasználatot is, amivel vélhetően egy az utóbbi időben nagy port kavart esetre utalt: egy izraeli őrmester ellen vádat emeltek emberölés miatt, amiért közvetlen közelről fejbe lőtt egy lefegyverzett palesztint. A palesztin férfi előzőleg késsel támadt izraeli katonákra, de lelövése pillanatában az ügyészség szerint már nem jelentett veszélyt. A katona mellett sokan kiálltak, köztük ismert jobboldali személyiségek is.

A szerdai nyilatkozatot sokan hevesen bírálták, köztük a megemlékezésen részt vevő Naftali Bennet nacionalista oktatási miniszter, de több publicista is. Az ellenzék viszont dicsérte a katona kemény és "bátor" szavait.

A tábornok másnap mindenesetre már arról beszélt, hogy nem akarta a "náci Németországhoz" hasonlítani Izraelt. Azt írta: ez "abszurd és alaptalan lenne". Azt is közölte, hogy az izraeli hadsereg egy "erkölcsös erő", amely tiszteletben tartja a szabályokat, és "az emberi méltóság védelmében lép fel" – írja az Index.

Az MTI híre ugyanerről:

Nagy vihart kavart Izraelben Jaír Golán tábornok holokauszt-napi beszéde, amelyben a vezérkari főnök helyettese párhuzamot állított fel bizonyos jelenlegi izraeli tendenciák és "a holokausztot megelőző náci Németország" között, és ezzel magára vonta a jobboldali "héja" miniszterek haragját.

Golán a közéleti felelősséget hangsúlyozó, egy kibucban elmondott szerda esti beszédében úgy fogalmazott: "Félelmetes számomra felismerni olyan gyomorforgató folyamatokat, amelyek Európában, a náci Németországban hetven, nyolcvan, kilencven éve zajlottak, és most, 2016-ban körünkben is megjelennek".

Több jobboldali politikus hevesen támadta Golánt szavaiért. Naftali Bennet, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali párt vezetője szerint a katonatiszt hibázott, és "ezt azonnal ki kell javítania, még mielőtt a holokauszttagadók a nácikhoz hasonlítanák a katonáinkat".

Ajelet Saked, a Bájt Hajehudi politikusa, igazságügy-miniszter szerint Golán "aprópénzre váltja a holokausztot".

A beszéddel kapcsolatban számos politikus fejtette ki véleményét csütörtökön a katonai rádióban, köztük a "holokauszttúlélők" gyerekeként született Eliezer Stern nyugalmazott tábornok, a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt képviselője. Ő úgy vélte, hogy Golán üzenete helyes volt, csak nem a megfelelő helyen és időben hangzott el.

Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője viszont egyenesen üdvözölte a vezérkari főnök helyettesének szavait, aki szerinte egy bátor parancsnok, és "a vele szemben ágálóknak tudniuk kell: ez az erkölcs és a felelősség hangja".

Maga Golán – látva az általa kavart vihart – közölte, hogy nem akarta összehasonlítani az izraeli hadsereget és Izraelt "a náci korszak folyamataival". Hangsúlyozta, hogy ez egy abszurd és alaptalan összevetés, és nem akarta bírálni a politikai vezetést.

Az izraeli katonaság etikusan viselkedik, vigyáz az emberi méltóságra" – emelte ki csütörtöki nyilatkozatában.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »