A Hold válaszolt – Vetítő

A Hold válaszolt – Vetítő

Adás:
2016. október 3., hétfő 14.05
2016. október 4., kedd, 14.05
2016. október 5., szerda, 14.05
2016. október 6. csütörtök, 14.05
2016. október 7., péntek, 14.05
2016. október 9. vasárnap, 23.05

12 éven aluli nézőinknek nem ajánlott.

Október 3., hétfő
Vasparipával a Székelyföldi legendáriumon – ismétlés
Rendezte: Fazakas Szabolcs

Gyöngyössy János öreg motorossal Szent László király legendáit kutatjuk Székelyföldön. Ebben a régióban maradt fenn a legtöbb misztikus történet a királlyal kapcsolatosan. A főszereplő történeti rajzolással foglalkozik, és számos ma már nem látható kápolnát és freskórészletet rekonstruál a legendák alapján.

Október 4., kedd
Esterházy vacsora – ismétlés
Rendezte: Papp Gábor Zsigmond

„Nekem az elmúlt 300 év magyar történelme lényegében családtörténet” – írja az egyik regényében Esterházy ironikusan (vagy nem is olyan ironikusan). Egy vacsoraasztal mellett mesél életéről, családjáról, az őt leginkább foglalkoztató kérdésekről. A filmmel a közelmúltban elhunyt íróra emlékezünk.

Október 5., szerda
Csillaghálóban – Emlékek Pilinszky János európai útjairól – ismétlés
Rendezte: Mispál Attila

Pilinszky János (1921–1981) a huszadik század egyik legnagyobb magyar költője volt, akinek szellemi jelenléte a mai napig érződik. Utazások Angliába, Franciaországba, szerelmek és barátságok. Dokumentumfilm Pilinszky János európai útjairól.

Október 6., csütörtök

Méregzöld mesék – ismétlés
Rendező: Szabó Attila

A film főhőse 10 év Németországban töltött év után hazaköltözött a segesvári családi házba, és civil aktivistaként kezdett új életet. Másfél éven át kutatott az erdőben és az egyszerű emberek közt. A famaffia nemcsak a rengetegekben végez visszafordíthatatlan pusztítást, az emberek közt is szedi áldozatait. A károsultak többsége csendes félelemben él, azon kevesek, akik vállalták arcukat, méregzöld történeteket meséltek.

Október 7., péntek
Gyaloglás Gulágföldön – ismétlés
Rendezte: Szalkai Zoltán

A Gyaloglás Gulágföldön című filmmel emlékezünk a totalitárius diktatúrák áldozataira és az elhurcoltakra.

Október 9., vasárnap
A Hold válaszolt – Portréfilm Bay Zoltánról
Rendezte: Simon Judit

A portréfilm Bay Zoltán (1900–1992) fizikus életpályáját mutatja be. 1936-ban vette át az Egyesült Izzó, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetését, 1938-ban a vállalat támogatásával megszervezte az Atomfizikai Tanszéket a Budapesti Műszaki Egyetemen. A második világháború alatt több zsidó mérnököt mentett meg a deportálástól, majd 1948 után emigrált az Egyesült Államokba, és ott folytatta tudományos munkáit. Megérhette, hogy a rendszerváltozáskor rehabilitálták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »