A hidegháború óta nem látott fegyvereket telepít Európába az USA

Számos háborút és hidegháborút döntött már el az, hogy ki volt gazdaságilag erősebb, kitartóbb. Oroszország szénája épp nem áll túl jól, már a katonai kiadásokon is spórolnia kell, miközben jóval erősebb vetélytársai a legmodernebb fegyvereket telepítik Európába. Ijesztően a nyakunkon az ember nélküli hadviselés, drónokat és automata őrtornyokat is tartalmaz a terv.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Putyinnak ott kell spórolnia, ahol a legjobban fáj, a védelmi kiadásokon – írja a Huftington Post német kiadása. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint a katonai költségvetést öt százalékkal kell csökkenteni. Pedig eddig a védelmi költségvetés érinthetetlen volt, 2011 óta Vlagyimir Putyin elnök célja, hogy országát ismét katonai nagyhatalommá változtassa – teszik hozzá.

A 2020-as évig 23 ezer milliárd rubelt, a mai nyomott árfolyamon 291 milliárd eurót szánt a katonaságra. A lap emlékeztet az oroszok új csúcstank- és vadászrepülő-projektjeire is. Ám az alacsony olajár és a nyugati gazdasági szankciók nehéz helyzetbe hozták az országot, tavaly 3,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság, az idén további visszaeséssel számolnak.

Az USA Putyin ellensúlyozására több tankot és helikoptert küld Európába – ezzel a címmel jelentkezett ugyanezen a napon a Bloomberg cikke. Eszerint a legmodernebb tankokat, páncéltörő helikoptereket és csapatszállító járműveket küldenék, amelyek képesek a hasonló orosz páncélozott harcjárművek legyőzésére is.

Amint kiderül, a fegyverkezés az ukrajnai krízis esetleges eszkalációja ellen készül, és azoknak a tapasztalatoknak az alapján, amelyeket az oroszok ukrajnai beavatkozása nyomán gyűjtöttek az orosz taktikáról, harcmodorról. Beleértve a virtuális, számítógépes (cyber-) hadviselést is. „Keményen dolgozunk, hogy tanuljunk az ukrajnai leckéből” – idéznek egy magas rangú amerikai tábornokot.

Obama elnök 3,4 milliárd dollárt szeretne a 2017-es költségvetésből erre a célra fordítani, a háromszorosát annak, mint az idén. Olyan harcjárműveket telepítenének újra Európába, amelyeket a hidegháború után már kivontak onnét. Ilyen az M1A2 Abrams tank, az AH-64 Apache és az UH-60 Black Hawk helikopterek, amelyek azon öt legfejlettebb fegyverfajta közé tartoznak, amelyeket a nyolcvanas években telepítettek Németországba a Varsói Szerződés ellensúlyozására.

Az Army Stryker gyalogsági könnyű páncélosokat 20 milliméter helyett 30 milliméteres ágyúkkal szerelik fel, ami az ukrajnai harcok tapasztalatain alapuló fontos, több mint félmilliárd dolláros fejlesztés.

Drónok és robotőrtornyok

Az Európában állomásozó 30 ezer amerikai katona létszámának növelését azonban nem tervezik, és az is kiderül a cikkből, hogy nem számolnak komolyan azzal, hogy összeütközésre kerülne sor az oroszokkal. Inkább egyfajta elrettentésnek szánják mindezt, „hogy tudják az oroszok, vannak megfelelő képességű, gyorsan reagálni tudó csapataink” – idéznek egy vezetőt a Pentagonból.

Ijesztő, hogyan haladunk az ember nélküli, robotizált hadviselés felé. Egyrészt a cikkből kiderül, hogy ma már egy harci helikopteregység nemcsak 48 Apache, 53 Blach Hawk helikoptert, hanem 24 drónt is tartalmaz. Másrészt kísérleti jelleggel egyelőre nyolc, ember nélküli, „Protector” nevű őrtornyot szerelnek fel, 30 milliméteres ágyúkkal.

privátbankár


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »