A hiányos infrastruktúra miatt bukott el Románia egy félmilliárdos projektet

Félmilliárd eurós beruházástól esett el Románia a szükséges infrastruktúra hiánya miatt: a Mercedes típusú gépkocsikat is gyártó német Daimler-csoport Szászsebesen akart motorgyártó üzemet építeni, de ehelyett inkább Lengyelországban nyit új egységet – nyilatkozta egy szakmai konferencián Costin Borc gazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes.

star-trans-plant-romania_b

A News.ro hírportál beszámolója szerint a nagyvállalat azt szerette volna, ha a szászsebesi üzemből 17 óra alatt elviszik az alkatrészeket a csoport brémai autógyárába, de a szegényes romániai infrastruktúra, illetve a hazai utak állapota miatt erre esély sem volt.

A tárcavezető rámutatott: a Daimler illetékesei május elején jelentették be, hogy ennek nyomán a lengyelországi Jawor városban építik meg az üzemet, amelyben benzines és dízelmotorokat fognak előállítani Mercedes-Benz típusú gépkocsikba. A körülbelül 500 millió euróból létrejövő beruházás keretében több száz új munkahelyet létesítenek.

Szászsebesen már működtet egy üzemet a Daimler-csoport, amely áprilisban nyitotta meg az egységet, amelyben az üzemanyag-fogyasztás optimalizálását célzó speciális sebességváltókat gyártanak. A több mint 300 millió eurós projekt révén 500 új munkahely jött létre. A munkaerő-piac tekintetében egyébként a Fehér megyei város nem áll rosszul, a munkanélküliségi ráta ugyanis 2 százalék alatt van.

A német nagyvállalat indoklása ellenére Costin Borc úgy véli, hogy a romániai autógyártó ipar növekedését elsősorban nem az infrastruktúra, hanem a képzett munkaerő hiánya gátolja. „A képzésre kell törekednünk, és arra, hogy a szakemberek az országban maradjanak. Az első dolog, amire a potenciális beruházók rákérdeznek, hogy találni fognak-e kétezer embert, akiket a helyszínen holnaptól alkalmazhatnak” – fogalmazott a gazdasági miniszter.

Ezzel Bogdan Cocian, a világítótesteket gyártó temesvári Elba vállalat vezérigazgatója is egyetért, mint a Digi24 hírtelevíziónak rámutatott: a bánsági megyeszékhelyen rengeteg, több mint 20 ezer szakképzett alkalmazottra lenne szükség. „Jó ideje nem találjuk a szükséges munkaerőt, emiatt óriási forgalomtól esünk el” – magyarázta a vállalatvezető.

A gazdasági miniszter becslése szerint egyébként a következő években az autószektorban tevékenykedő vállalatok éves forgalma meghaladja majd a 20 milliárd eurót. Romániában a Daimler mellett két másik nemzetközi autógyártó csoport, a Renault és a Ford működtet üzemeket, emellett mintegy 400 cég állít elő alkatrészeket különböző gyárak számára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »