A hétvégével beköszönt az ősz

A hétvégével beköszönt az ősz

POZSONY. Nyugat-Szlovákiában az elmúlt napokban tomboló szélvihar következtében az Érsekújvári járásban, Hull községben egy 17 éves fiatalember – miközben egy fal ráomlott – az életét vesztette. A tûzoltóknak is akadt bõven munkájuk a kidõlt, megtépázott fákkal és a viharban megsérült tetõkkel.

A csütörtök óta tartó szeszélyes idõjárást egy még viszonylag meleg szombati nap követi. A lehûlést megelõzõen gyakorlatilag ez az utolsó kirándulásra alkalmas nap. „A hõmérséklet helyenként akár a 25 Celsius-fokot is elérheti” – pontosított Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa. Mint mondta, a jelzett hõmérséklet az évszakot tekintve viszonylag melegnek mondható. Szlovákia délnyugati és nyugati területein már szombaton megkezdõdik a lehûlés.

Esõs napokra készülhetünk

Vasárnapra virradó éjszaka szinte országszerte megváltozik az idõjárás. Az ég elborul és további csapadék várható. „Az esõ lehûlést hoz, mely az elkövetkezõ héten országszerte tapasztalható lesz” – jelezte Faško. A hõmérséklet sehol sem emelkedik 20 Celsius-fok fölé. Árva és a Szepesség északi területein akár a 10 fok körüli hõmérséklet is elõfordulhat.

A nappali és éjszakai hõmérséklet közötti különbség nem lesz túlságosan számottevõ. „A hét második felében változhat a helyzet, a felhõk felszakadozhatnak, viszont a völgyekben és völgykatlanokban talaj menti fagy is elõfordulhat. Igaz, már korábban is tapasztalhatták, de az elkövetkezõ idõszakban egyre nagyobb a valószínûsége” – jelezte a szakember.

Az esõ délnyugat felõl érkezik, Délnyugat-Szlovákiában már akár a szombati napon is eshet pár csepp, majd az esõzés fokozatosan az egész ország területére kiterjed. A vasárnap is csapadékos lesz, de kis szünetekkel a jövõ héten lehet számítani esõzésre.

Elvétve akár kiadósabb és tartósabb esõ is elõfordulhat. A folyók és vízfelületek vízszintje egyelõre nem kellene, hogy megemelkedjen, még ott sem, ahol az elmúlt hét elsõ napjai is csapadékosabbak voltak. „Tekintettel arra, hogy mindezidáig viszonylag száraz volt az idõjárás, az esõ kevésbé volt intenzív, nem viharok kíséretében érkezett, hanem a lassú, egész napos esõzés volt a jellemzõ, tehát a földnek volt ideje elnyelni a csapadékot” – magyarázta a klimatológus. Hozzátette: az elkövetkezõ napokban ez megváltozhat. Vasárnap a szél megerõsödhet, ami nem számít újdonságnak, hisz az elõzõ napokban már megtapasztalhattuk az erejét. Az elkövetkezõ munkahétben tehát megérkezik a hideg. „Az eddigitõl eltérõen a lehûlés tartósabb lesz” – hangsúlyozza Faško.

Hozzátette: a lehûlés következtében a talaj hõmérséklete is csökken. „A késõbbiekben a nyugat felõl érkezõ magasnyomású légrétegek hosszabb ideig idõznek majd térségünkben, minek következtében szeptember végével, illetõleg november elejével beköszönthet a vénasszonyok nyara is” – vélekedik a klimatológus.

Mire számíthatunk az elkövetkezõ napokban?

Szombaton többnyire felhõs lesz az ég, helyenként – fõként a keleti területeken – némileg felszakadozhat a felhõzet. Esõre, záporesõre is számíthatunk, fõként az ország nyugati részén. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet 7-12, nappal 18-23 Celsius-fok körül alakul.

Vasárnap többnyire borult, felhõs idõjárásra számíthatunk, esõ és zápor is elõfordulhat. Helyenként intenzív esõzésre is számíthatunk. Éjszaka a hõmérséklet 9-14 Celsius-fok körül alakul, nappal 15-20 fokig kúszhat a hõmérõ higanyszála.

Hétfõn gyengén felhõs, illetõleg átmenetileg felhõs égre kell számítanunk. Az éjszakai hõmérséklet 6-11, a nappali 14-20 Celsius-fokig emelkedhet.

Kedden ismét borult lesz az ég, helyenként esõvel, záporesõvel. Éjszaka 7-12, nappal 13-19 Celsius-fok körül alakul a hõmérséklet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »