A hétfői 16 + 1-es csúcsra Budapestre érkező kínai miniszterelnök cikke

A hétfői 16 + 1-es csúcsra Budapestre érkező kínai miniszterelnök cikke

/Kérem a kedves olvasókat, hasonlítsák össze ezt a cikket azzal a legutóbbi, azelőtti és azelőtti üzenetekkel, amelyek David Kostelancziktól, “legfőbb” szövetségünk, az Egyesült Államok itteni megbízottjától érkezett/

A 16+1-es együttműködés és a kínai–magyar kapcsolatok magasabb szintre lendítése

Li Ko-csiang (Li Keqiang)

Öt évvel ezelőtt jártam már egyszer Magyarországon. Az itt tapasztalt mély történelmi és kulturális örökség, a gyönyörű természeti szépség, a vendégszerető nép mély és kellemes benyomást tett rám. Azóta is kiemelt figyelmet fordítok kapcsolataink fejlődésére. Mind a kínai, mind a magyar népre jellemző a felfedezés és az innováció csodálatos hagyománya. A magyar nemzet a feltalálók népeként ismert: eddig 14 magyar vagy magyar származású tudós nyerte el a Nobel-díjat.

Hamarosan hivatalos látogatásra érkezem Magyarországra, amely alkalommal részt veszek Kína és a kelet-közép-európai országok vezetőinek hatodik találkozóján. Fontos találkozó ez Kína és az említett országok együttműködésének (16+1-es együttműködés) ötödik évfordulóján. Nagy várakozással tekintek a mostani csúcstalálkozó és a látogatás elé.

Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök úr idén májusban jelentette be a kínai–magyar kapcsolatok átfogó stratégiai partnerségi szintre emelését. Nagy bizalommal vagyok a kínai–magyar kapcsolatok és a kínai és a kelet-közép-európai országok közötti együttműködés fejlődésének kilátásai iránt.

Hírdetés

2011 áprilisában sikerrel rendezték meg a Duna gyöngyszemeként ismert Budapesten az első kínai–kelet-közép-európai gazdasági fórumot. Ezzel vette kezdetét a Kína és a kelet-közép-európai országok általános baráti együttműködésének új szakasza, hiszen 2012-ben Kína és a 16 érintett ország a saját fejlődési jellemzője és a közös szükségletei alapján kéz a kézben hozott létre egy vadonatúj regionális együttműködési platformot, a 16+1-es együttműködést.

Az elmúlt öt évben ez az együttműködés fokozatosan bontakozott ki, a mechanizmus napról napra tökéletesedett, és minden téren jelentős előrelépést könyvelhetett el. A közös építés, a közös alkotás és a kölcsönös osztozás együttműködési koncepciója népszerűvé vált.Az utóbbi öt évben a kölcsönös politikai bizalom figyelemre méltóan elmélyült. Kína és a kelet-közép-európai országok közötti magas szintű látogatások gyakoriak. A két fél kitart az egyenlőségre és a kölcsönös tiszteletre alapuló bánásmód mellett, figyelünk egymás alapvető érdekeire, fő szempontjaira, és folyamatosan javítjuk az általános kapcsolatainkat.

 

Folytatás:

http://magyaridok.hu/velemeny/161-es-egyuttmukodes-es-kinai-magyar-kapcsolatok-magasabb-szintre-lenditese-2491159/?utm_source=Napi+h%C3%ADrlev%C3%A9l+a+Magyar+Id%C5%91k+kiemelt+h%C3%ADreir%C5%91l&utm_campaign=e466102b88-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-e466102b88-181179461

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »