A hetedik napon

A hetedik napon

A magyar kormány egy huszárlépéssel eltörölte a nemrég még védelmezett vasárnapi boltbezárási rendeletet. A tilalom eltörlésének köszönhetően a hét hetedik napja újra a vásárlóké.

 

A törvény legharcosabb védelmezői a kereszténydemokraták voltak. Talán ezért alakult ki az a téves érvelés, hogy a vasárnapi vásárlás a kereszténységgel, esetleg a misére, istentiszteletre járással állítandó szembe, mint azt jó néhányan megtették. Ez a logika hamar megbicsaklik, már csak a miatt is, hogy az egyik nem zárja ki a másikat. A bibliában sincs sehol megírva, hogy vasárnap ne vásárolj. Persze az sem változtatna sokat a helyzeten, ha benne lenne. Ennél sokkal hétköznapibb az ellentét, politikai.

 

Az áruházlánc apokalipszis elmaradt

 

Az ellenzék kezdettől fogva áruházlánc apokalipszist vizionált. Kivonulások, boltbezárások, leépítések, forgalom csökkenés és ehhez hasonlókat jósoltak. Egy év elteltével bebizonyosodott, hogy egyik sem valósult meg. Gondolhatnánk, hogy a törvény a kormány sikere. De nem az, mert bár a fenti apokalipszis elmaradt, a társadalom elutasította a törvényt. A többség képtelen volt elfogadni, hogy vasárnap nincs vásárlás. Valószínűleg ki-ki azt is meg tudja indokolni, hogy miért.

 

Nem lehetett plázázni, nem lehetett leugorni sörért, le kellett mondani a friss kenyérről vasárnap este… valahogy így képzelem.

 

A boltzár áldásos hatásai

 

Ezzel szemben ott állt néhány, kereskedelemben dolgozó ember érdeke, akik, bár vállalták a vasárnapi munkát, azt csak munkáltatóik kérésére tették. Ez nem kis érv a boltzár mellett, főleg, ha belegondolunk, milyen hosszú távú okok húzódnak meg ennek hátterében.  Hogy a vasárnapi nyugalom segítheti a kiegyensúlyozottabb életvitelt, a társadalom egészségesebb és boldogabb lesz.

 

Gondoljunk csak bele, a hét hat napján a vállalat, vagy a főnök döntéseitől függ, mikor kell dolgoznunk. De van egy nap a héten, amikor senki nem kötelezhet bennünket arra, hogy robotoljunk. Egy nap, melynek eltöltése csak azon múlik, hogy Én mit akarok csinálni. Bárhonnan is közelítem meg a kérdést, oda lyukadok ki, hogy ez jó az egyénnek, és ezáltal a társadalomnak is.

 

Az embereknek azonban bolt kell, vasárnap is. Úgyhogy, vasárnap révén fogtam magam, bepattantam a kocsiba, átzötyögtem Győrbe, az Árkádba, hátha van valami jó akció.

 

Ugróczky István

 

Nyitókép: tesco.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »