A hét végén 211 határsértőt kísérgettek tranzitzónába menedékkérelemért a hatóságok a jelenlegi déli határszakaszon

Péntektől vasárnapig 211 határsértőt tartóztattak föl az ország területén – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 103, szombaton 30, vasárnap 57 migránst tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar gúnyhatárnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák.

Az ország területén mélységben és más külső határszakaszokon 21 határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a jelenlegi szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé, ahol menedékjogot kérhetnek.

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a "szerb-magyar határ" térségében összesen 411 migránst tartóztattak föl és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten – július 18-tól 24-ig – ez a szám 414 volt.

Más külső határszakaszon és mélységben csupán naponta néhány embert fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »