A Hermina-kápolnát bemutató kiállítás nyílt Zuglóban

A Hermina-kápolnát bemutató kiállítás nyílt Zuglóban

„Lovagok a Hermina-kápolnában” címmel időszaki kiállítás nyílt szeptember 7-én a budapest-zuglói Lipták Galériában. A tárlat az idén 160 éves Hermina műemlék kápolnát, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyar közösségének lelki központját mutatja be.

A Hermina úti, önkormányzati tulajdonú Lipták Villában működő galéria, ifj. Harrach Péter vezetésével, küldetésének tekinti Zugló történelmi nevezetességeinek megismertetését látogatóival. A havi rendszerességgel frissülő tárlatokat növekvő figyelemmel követi a kerület lakossága.

A szeptember 7-én megnyílt kiállítás Zugló legrégebbi szakrális épületét, a Hild József által tervezett Hermina-kápolnát és a benne működő Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendet mutatja be, gazdag képi és tárgyi anyagok: fotók, ruházatok, korabeli oklevelek, dokumentumok, inszigniák és kiadványok kiállításával. A képeken megjelenik – többek között – a régi kápolna épülete, melyben a kerület legrégebbi harangja, orgonája és óraszerkezete található.

A kiállított anyagok összeállításában a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetője, Millisits Máté művészettörténész nyújtott segítséget, aki a kápolna történetének ismertetésével nyitotta meg a tárlatot.

A kápolna 2004. szeptember 10-e óta a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyarországi közösségének lelki székhelye. Jungbert Béla helytartó a lovagrend történetével és hazai működésével ismertette meg a megnyitón megjelent közönséget.

Forrás: Majzik Edit / Lipták Galéria

Fotó: Lipták Galéria

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »