A Helsinki Bizottság is tagadja a tényeket?

A milliárdoshoz köthető alapítvány által támogatott, Magyarországon működő szervezetek nem gondolják, hogy Soros György beleavatkozott az európai országok belpolitikáiba – derül ki a társaságok által a Magyar Idők kérdéseire adott válaszokból.

Az sem igazolja szerintük ezt a felvetést, hogy az amerikai Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Socie­ty Foundations – OSF) külön pályázat keretében kezelte a 2014-es európai voksolásokat, s hatalmas pénzeket rendelt egyes, általuk kulcsfontosságúnak nevezett országokban (mint például Magyarország) működő civil szerveződések számára. Erről a DC Leaks egyébként pontosan egy hete rántotta le a leplet, miután nyilvánosságra hozott egy olyan belső dokumentumot az intézettől, amelynek neve az „Európai Választások 2014”.

A szervezetek szerint a menekültkérdés alakulásához sincs semmi köze a spekulánsnak. Ez azért érdekes, mert az internetre a hét második felében kikerült egy olyan dokumentum is, amelyből kiderül: a szervezet azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi menekültválságot Európában az „új normális állapotként” fogadják el, és ehhez az eddigieknél proaktívabb fellépést helyeznek kilátásba.

A menekültkérdésben a kormány politikáját szisztematikusan támadó Magyar Helsinki Bizottság lapunknak úgy nyilatkozott, szerintük semmilyen jel vagy irat nem utal arra, hogy Soros milliárdjaival valóban beleszólna a kontinens politikájába vagy a menekültügybe. Megítélésük szerint a feltett kérdések nem az ő munkájukkal kapcsolatosak, ezért azokra „nem áll módjukban válaszolni”.

– Tisztelettel javaslom, hogy amennyiben az OSF munkájával kapcsolatban vannak kérdései, akkor ezeket ne nekünk küldje meg – jegyezte meg a szervezet, amely csak tavaly 194 millió forintot kapott Soros alapítványától.

Akárcsak az előbbi szervezet, a lapunk által megkeresett Tranpasrency International (TI) és az X. Kommunikációs Központ (XKK) is tulajdonképpen kikerülte a választ, noha előbbi 26, utóbbi pedig 40 millió forinttal lett gazdagabb csak az OSF 2014-re vonatkozó programján keresztül. Martin József, a TI vezetője úgy fogalmazott: a menekültkérdésben nincs szervezeti álláspontjuk, mivel ezzel a területtel nem foglalkoznak.

Egyébiránt közölte: 2015-ben a bevételek 27 százalékát kapták Soros alapítványától, jelenlegi legnagyobb támogatójuk az unió. Az XKK azt közölte: 2013-ban pályáztak a szóban forgó intézetnél arra, hogy a 17–23 éves generáció érdeklődését felkeltsék közéleti és politikai témák iránt. Az egy éven át tartó projekt során a fiatalok képzést és folyamatos mentorálást kaptak. Szerintük egyébként a projekt idején még nem jelentek meg migrációval kapcsolatos kérdések relevánsan a hazai közbeszédben, ezért az nem érintette ezt a területet.

A Political Capital (PC) saját állítása szerint a 2014-es európai parlamenti választáshoz kapcsolódó, részben az OSF által finanszírozott projektjében nem foglalkozott sem a magyar kormánnyal, sem a migrációs válsággal. A projekt során megvalósult tanulmányokban és szakmai rendezvényeken – mint mondták – az európai szélsőjobboldali pártokra és az Európai Parlamentre gyakorolt orosz befolyásra fókuszáltak. A kutatások fényé­ben a PC szerint nem az a kérdés, hogy Soros esetleg felhasználná az ő tevékenységüket a politikai befolyásszerzéshez. – Nem gondolják-e, hogy „lapuk is csak egy eszköz” az orosz propagandagépezet kezében, céljai elérésében? – dobták vissza a labdát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »