A Helsinki Bizottság cáfolja Pintért

A Helsinki Bizottság szerint nem igaz, hogy a civiltörvény bojkottálása miatt mondta fel velük a büntetés-végrehajtási intézmény a két évtizedes megállapodásukat.

A szervezet elnöke a Hír Televíziónak azt mondta, több, Belügyminisztérium alá tartozó szervezet is megszüntette velük az együttműködést, a felmondólevelekben pedig egyszer sem hivatkoztak a civiltörvényre. Pardavi Márta hozzátette, a levelek különböző időpontban érkeztek, volt, amit a törvény elfogadása előtt kaptak meg.

„Ezeknek az együttműködési megállapodásoknak a felmondása, megszüntetése az egy tünete és egy következménye annak a nagyobb civilellenes kampánynak, propagandakampánynak, amit a kormányzat folytat, és nem a civilellenes törvénnyel kapcsolatos kritikai álláspontunk vezetett a felmondásokhoz, hanem az, hogy a kormányzat nem kíván olyan független civil szervezetekkel együttműködni, amelyek adott esetben kritizálják a kormányzat munkáját, az emberjogi teljesítményét” – fogalmazott a szervezet társelnöke.

Pintér Sándor belügyminiszter egy parlamenti írásbeli kérdésre válaszolta azt, hogy a tárca azért mondta fel megállapodását több civil szervezettel is, mert azok nem tartják be a törvényi rendelkezéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »