A házasságtörő ex-CIA-igazgatónak is bele kellett szólnia a brit EU-népszavazásba

A házasságtörő ex-CIA-igazgatónak is bele kellett szólnia a brit EU-népszavazásba

Nagy-Britanniának "kétszer is meg kellene gondolnia", mielőtt esetleg úgy döntene, hogy kivonul az Európai Unióból, mivel az EU a Nyugat erejét biztosító egyik legfontosabb intézmény – írta vasárnap megjelent cikkében David Petraeus, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív brit lapban.

A négycsillagos amerikai tábornok, aki jelenleg a Royal United Services Institute (RUSI) nevű londoni hadászati-biztonságpolitikai kutatóintézet alelnöke, kifejtette: meggyőződése, hogy a Brexit – vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból – komoly csapást mérne az Európai Unió erejére és ellenálló képességére, éppen egy olyan pillanatban, amikor a Nyugat több irányból is támadás alatt áll.

Vlagyimir Putyin orosz elnök például éppen most igyekszik visszaállítani az orosz dominanciát a hazáját övező térségben, és olyan erőknek nyújt támogatást, amelyek célja az európai egység szétforgácsolása – írta Petraeus.

Az amerikai tábornok szerint elhibázott a Brexit-párti tábor azon érvelése is, hogy mérsékelné Nagy-Britannia terrorfenyegetettségét a távozás az EU-ból.

Az Európai Unió ugyanis minden hibájával együtt életfontosságú szerepet játszik a Nyugat katonai, hírszerzési és diplomáciai együttműködésének elmélyítésében.


A 2011. szeptember 13-i képen David Petraeus, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója részt vesz a 2001-es terrortámadás 10. évfordulója alkalmából tartott szenátusi meghallgatáson Washingtonban. Petraeus november 9-én bejelentette, hogy egy házasságon kívüli viszony miatt lemond igazgatói megbízatásáról (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Winston Churchill híres szavai szerint a szövetségesekkel együtt megvívott csatánál csak egy rosszabb van: a szövetségesek nélkül megvívott csata – idézte Petraeus az egykori brit miniszterelnököt.

A volt CIA-igazgató szerint ma ugyanezt lehet elmondani az Európai Unióról is.

Tekintettel a világ minden irányából fenyegető veszélyekre és kihívásokra, a Nyugat és intézményei számára a mostani időszak az összetartás, és nem a széthúzás ideje – tette hozzá.

Legalábbis nemzetbiztonsági szempontból sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia problémáinak megoldását nem tenné könnyebbé, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból.

Éppen ellenkezőleg, a Brexit csak még veszélyesebbé tenné a világot – vélekedett vasárnapi cikkében az amerikai tábornok.

Nem az első magas rangú amerikai katonatiszt, aki beleszól és hülyeségeket beszél

Petraeus rövid időn belül a második magas rangú amerikai katonatiszt, aki szót emelt a brit EU-tagság mellett.

A minap Ben Hodges altábornagy, az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők parancsnoka a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a NATO is megszenvedné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.

Hodges szerint Oroszország ukrajnai agressziója és szíriai beavatkozása Európa biztonságát is veszélyezteti, mivel Moszkva "fegyverként használja" a migránsválságot, tízezreket kényszerítve arra, hogy Európába meneküljenek.

Április végén Barack Hussein is beleszólna

A NATO és az EU tagjainak ebben a helyzetben szolidaritást kell mutatniuk egymás iránt, de ez az egység veszélybe kerülhet, ha a választók a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson arra voksolnak, hogy Nagy-Britannia távozzon az unióból – tette hozzá az amerikai parancsnok.

"A legmegbízhatóbb barátaink és szövetségeseink mindegyike európai ország (…) Ezért ha az EU bomlásnak indul, annak elkerülhetetlenül tovagyűrűző hatása lenne a (NATO-)szövetségre is" – mondta a BBC-nek Hodges tábornok.

Április végén Nagy-Britanniába látogat Barack Obama amerikai elnök, és előzetes brit sajtóértesülések szerint ő is kifejezésre juttatja majd azt a reményét, hogy a brit EU-tagságról szóló júniusi népszavazáson a választók többsége a bennmaradásra voksol.

(MTI)

A volt CIA-igazgató szerint nem az Iszlám Állam és a régiót felforgató USA destabilizálja Irakot, hanem Irán a ludas – és persze a szíriai helyzetet is meg kell oldaniuk

Vádat emelhetnek a szeretőjének szivárogtató egykori CIA-igazgató és sztártábornok ellen

Bonyolódik a botrányos szerelmi négyszög a CIA és az amerikai hadsereg felső vezetésében


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »