A hatalmon lévő jobbközép párt győzelemét jósolják

A hatalmon lévő jobbközép párt győzelemét jósolják

Előre hozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában. Az idő előtti szavazást Aleksandar Vucic miniszterelnök kezdeményezte, mert nem volt megfelelő többsége a szerinte szükséges reformok bevezetéséhez, valamint a balkáni ország európai integrációjának gyorsításához. A közvélemény-kutatások a hatalmon lévő jobbközép párt győzelemét jósolják. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség 5 mandátumra számít.

A szerb politika képe azonban merőben árnyaltabb ennél. Az EU-ellenes radikális Vojislav Seselj és pártja új erőre kapott, jó eséllyel pályázik a parlamenti küszöb átugrására, 2012 óta először. Seselj az ellenzéki vezető posztjára készül, mindössze egy hónappal azután, hogy a Hágai Nemzetközi Törvényszék felmentette az 1990-es évekbeli háborús és emberiesség elleni bűnök vádja alól. „Nem úgy  tűnik, de ha nem tudunk 50 százalék fölött nyerni, akkor a legerősebb ellenzéki párt címére pályázunk. Ezen a választáson azt gondolom, hogy ez nem túl reális, így a legfőbb célunk most, hogy legalább 84 mandátumot nyerjünk a parlamentben, hogy senki se tudja megváltoztatni a szerb alkotmányt nélkülünk, a szerb radikálisok nélkül, mert a legnagyobb veszély, amivel szembe kell néznünk a közeljövőben, az az alkotmánymódosítás a nyugati hatalmak kérése által” – fogalmazott a Szerb Radikális Párt elnöke.

Nem csak az Európai Unió a slágertéma a választások alatt. A nemzetközi valutaalap által adott 1.2 milliárd eurós segély ellentételezéseként a szerb kormánynak komoly megszorításokat kellett vállalnia, ami ráadásul 18 százalékra növelte a munkanélküliséget. A pályakezdők több mint ötöde állástalan. „Több munkahelyet teremteni, különösen a fiatalok számára, két lányom van, ez a legfontosabb dolog nekünk” – nyilatkozta Kornelije belgrádi lakos.

A közkiadások és adóemelések fél év alatt csökkentették a költségvetési hiányt. A gazdaság azonban csak lassan kap új erőre. Szerbia közben két tűz között őrlődik. Oroszország és az unió között. „A mi valóságunk az, hogy az Európai Unió felé közeledjünk. És bármennyire is szeretjük Oroszországot, a testvérünknek tekintjük Oroszországot, mi itt élünk, ebben a régióban, és az EU a legtermészetesebb választás nekünk” – hangsúlyozta Miroljub Bogdanovic belgrádi lakos.

A választópolgárok vasárnap este 8 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények fél tíz körül várhatóak, a végleges eredményeket pedig várhatóan legkésőbb április 28-ig közzéteszik. Szerbia területén összesen 8378 helyen, míg a világ más országaiban 38 helyen lehet szavazni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »