A halott elnök

JEGYZET – Most aztán tényleg elgondolkodhatunk azon, hogy vajon valóban létezik-e diszkrimináció Romániában.

Az Állandó Választási Hatóság például a jelek szerint annyira ellenez minden hátrányos megkülönböztetést, hogy még egy halottat is kinevezett választási bizottsági elnöknek a közelgő önkormányzati választások előtt.

Az eset a Botoşani megyei Santa Mare községben történt, az illető hölgyet pedig sorsolás útján nevezték ki bizottsági elnöknek. Mint kiderült egyébként, az önkormányzat jelezte a hatóságnak, hogy az érintett már nincs az élők sorában, ott azonban a jelek szerint avítt, politikailag inkorrekt dolognak tartották, hogy ennek alapján frissítsék az adatbázisukat. Mondjuk, azért elismerés illeti az illetékeseket, hiszen akár az is megtörténhetett volna, hogy csupán a választások után veszik észre a malőrt.

Most persze minden bizonnyal új elnököt fognak kinevezni. Pedig ez szervesen illeszkedik a romániai választási hagyományokba, hiszen ismeretes, hogy a Kárpátokon túl olyannyira erős az állampolgári öntudat a választópolgárokban, hogy még az elhalálozás sem tántoríthatja el őket attól, hogy szavazzanak. Emlékezetes, hogy 2012-­ben az akkori államfő leváltásáról szóló népszavazáson Dél-Romániában a nyilvántartások szerint halottak is voksoltak az elnök menesztésére, és igazán nem rajtuk múlt, hogy végül mégis a helyén maradt. Ezt nem mi állítjuk, hanem a bíróság, amely a kampány fő koordinátorát, Liviu Dragnea jelenlegi szociáldemokrata elnököt két év felfüggesztett szabadságvesztéssel honorálta a történtekért ahelyett, hogy díjazta volna, hogy olyan intenzíven agitált a demokrácia mellett, hogy a szó szoros értelmében felkeltette a cívis szellemeket a térségben.

Most tehát ott tart az ország, hogy halott választási bizottsági elnök és szavazók már vannak. Úgyhogy a következő lépés az, hogy a jelöltek között is megjelennek a megboldogultak. No nem arra gondolunk, hogy több száz éve elhunyt, legendás történelmi személyiségek szerepeljenek a listákon, hanem egyszerű, helybeli, kétkezi elhunytak, akik valóban ismerik a helyi közösséget kívülről, belülről és alulról is. Ez lenne az igazi, bár persze előfordulhat, hogy ha halottakat választanak meg elöljárónak, az valamelyest lassítja a települések infrastrukturális fejlesztését. De hogy a korrupció sem virágzik tovább, az holtbiztos.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »