A halászat beltilva, de Varga szerint horgászként is lehet folytatni

A halászat beltilva, de Varga szerint horgászként is lehet folytatni

Kárpótlást és átképzést ígért a nemzetgazdasági miniszter a halászoknak. Varga Mihály részleteket nem árult el. A tárcavezető szerint a szakmát horgászként is lehet folytatni, a horgász nyugodtan adhat el halat, ha megfizeti utána az adót.

A parlament a kormány javaslatára számolta fel a folyami halászatot 2016-tól. A Baja alatti Duna-szakaszon húsz család veszítette el megélhetését. Azt mondják, hogy a természetes vizekben élő halak ízletesebbek, mint a halastavakban neveltek.

„Olyan 400 ezer pecás van. Ők megfogják a halukat, de igazán Magyarországon még van sok ember, aki megenné a halat, és nem horgász. Azokat nagyon érinti, pláne a Duna mellett, a Tisza mellett. Azért halhiány van a dunai halakból. Nincsen márna, nincsen keszeg meg ilyenek, hasonlók” – mondta egy másik halász.

Az egyik mohácsi halbolt 30 éven keresztül árult folyami halakat. A tilalom bevezetése óta az üzlet forgalma 30 százalékkal esett vissza. A beszerzési árak emelkedtek, a drágulást kénytelenek a vevőkre hárítani.

„Ugye, itt Mohács a Duna mellett van, az emberek hozzászoktak a friss dunai élőhalakhoz. Ez teljesen megszűnt, nem árulhatunk ilyet. Hát próbálunk a környező tavakról beszerezni. Igen-igen nehéz, arról nem beszélve, hogy az árak is jóval feljebb mentek, a vegyes halnál, ha van egyáltalán, de alig-alig van” – árulta el a tulajdonos.

A halászati tilalom a Balatonra is érvényes. A nemzetgazdasági miniszter azt állítja, hogy a vendéglősök, ha akarnak, hozzá tudnak jutni balatoni vagy dunai halhoz.

– Keszeg, fogas az, amit nem lehet felszolgálni. Ezekkel a haltípusokkal mi van – soha nem tudnak majd az emberek enni a Balaton-parton például?
– Ez szomorú lenne, ha így lenne, azért erre most is van lehetőség, azért most is vannak olyan balatoni éttermek, ahol a Balatonból kifogott halat lehet fogyasztani. Kétségtelen tény, hogy a magyar haltermelés nem olyan mennyiségű, hogy teljes egészében lefedje a keresletet, ezért külföldről, Csehországból vagy Oroszországból is importálnak ide halat, én ezt nem tartom problémának.

Nemcsak Csehországból vagy Oroszországból, hanem Azerbajdzsánból és Kazahsztánból is érkezik keszeg a balatoni sütödékbe. A magyar–kazah kereskedelmi kapcsolatok fellendítése egyébként egy másik miniszter, Fazekas Sándor szívügye.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »