A halálbüntetés miatt nyafog az EU és az ET – mert ennek is van ám világnapja

A halálbüntetés miatt nyafog az EU és az ET – mert ennek is van ám világnapja

Az Európa Tanács és az Európai Unió ismételten megerősíti, hogy határozottan és egyértelműen, minden körülmények között és minden esetben elítéli a halálbüntetést – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára hétfőn a halálbüntetés elleni küzdelem európai és világnapja alkalmával kiadott közös nyilatkozatában.

Szerintük a halálbüntetés nem egyeztethető össze az emberi méltósághoz való joggal. Olyan embertelen és megalázó bánásmódot jelent, amelynek elrettentő hatása nem bizonyított – hazudták, hozzátéve, hogy következtében a bírói tévedések visszafordíthatatlanná és végzetessé válhatnak.

"Ha bármely tagállam visszaállítaná a halálbüntetést, az szembemenne mindkét szervezet alapvető értékeivel és a tagjai számára előírt kötelezettségekkel" – írták.

Az Európa Tanács és az Európai Unió felszólította az összes európai államot, hogy erősítsék meg az emberi jogok európai egyezményének a halálbüntetés megtiltására irányuló jegyzőkönyveit.

"Felszólították" egyúttal a világ valamennyi olyan országát, amelyek még alkalmazzák a halálbüntetést, hogy az eltörlés felé vezető első lépésként haladéktalanul vezessenek be moratóriumot a kivégzésekre, és a függőben lévő halálbüntetéseket enyhítsék börtönbüntetéssé.

Mint elmondták, a világ országainak több mint kétharmada eltörölte a halálbüntetés jogszabályi vagy gyakorlati alkalmazását. Az ENSZ keretében az Európa Tanács és az Európai Unió továbbra is elkötelezetten támogatja a halálbüntetés eltörlésére irányuló globális tendenciát. A halálbüntetés kiszabásával és alkalmazásával összefüggésben a két szervezet minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog a kínzás és az emberi jogok egyéb súlyos megsértése ellen – szögezték le.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »