A hadsereg, a belügy és a titkosszolgálatok több mint 3000 katonája vonult föl Bukarestben

A hadsereg, a belügy és a titkosszolgálatok több mint 3.000 katonája vonult föl a december elsejei bukaresti katonai parádén, mintegy 300 haditechnikai eszköz és 50 repülőgép kíséretében, köztük a légierő által nemrég vásárolt F-16-os vadászgépek. A díszszemlét Klaus Johannis államfő és Dacian Cioloș miniszterelnök jelenlétében a napokban felavattatott, frissen helyreállított első világháborús diadalívnél rendezték meg.

A több ezres közönség előtt rendezett parádén a Călugăreni 2-es gyalogezred kezdte a felvonulást, majd a külföldi hadszíntereken megsebesült katonák különítménye következett. Őket követte a Neagoe Basarab gyalogezred, majd a többi katonai fegyvernem képviselője, valamint a katonai akadémiák diákjai.

A haditechnika felvonulása a levegőben kezdődött. Előbb a hadsereg Puma, a belügy MI-8, MI-17 és Eurocopter helikopterei, majd a légierő Spartan és Hercules szállító repülőgépei parádéztek, a sort az F-16-os vadászgépek zárták.

A diadalív alatt elvonultak a hadsereg páncélos járművei, tankjai és a Hawk föld-levegő rakétakilövő egységei. De felvonultak a motoros rendőrök és a lovas csendőrség képviselői is.

Először vonultak fel december elsején Németország, Nagy Britannia, Olaszország és Szlovákia katonai egységei, azok mellett a NATO katonák mellett, akik a korábbi években is részt vettek az ünnepségen. A diadalív alatt elvonultak a Moldovai Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország és az Egyesült Államok hadseregének képviselői is.

Az ünnepséget a december 11-i parlamenti választások közeledtével élénk belpolitikai vita előzte meg, ugyanis Klaus Johannis államfő nem hívta meg a díszszemlére Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Victor Pontát, a PSD volt miniszterelnökét, de még a PSD-vel szövetséges Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnököt sem arra hivatkozva, hogy a politikustársadalom “megtisztulását” szorgalmazza, és nem akar a díszemelvényen jogerősen elítélt, vagy bűnvádi eljárás alá vont politikusokat látni.

Johannis érkezésekor elvétve füttyszó is hallatszott a tömegből, de a PSD előre elhatárolta magát bármiféle rendbontástól, mondván, hogy nem szerveznek semmilyen tiltakozó akciót az ünnepen, elöljáróik a díszszemlét a tömegbe vegyülve tekintik meg.(mti/agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »