A Habony-média természetrajza – Ez még csak a tesztüzem?

A Habony-média természetrajza – Ez még csak a tesztüzem?

A HVG e heti számában megjelent elemzés rávilágít: a Habony Árpád által működtetett fideszes médiagépezet mostani ámokfutása csak a kezdet, a választásokig még ennél is gyomorforgatóbb mélységekbe süllyedhetnek a lejárató-guruk. A szálakat pedig egy régi ismerős mozgatja a színfalak mögül.

A hetilapban megjelent írás rámutat: ha a Jobbik nem fordította volna sikeresen a kormány ellen saját fegyverét, és az alkotmánymódosítással kapcsolatban nem tesz keresztbe Orbán Viktor népámító sikerpropagandájának, valószínűleg még várnunk kellett volna arra a mocskolódási dömpingre, ami Vona Gábor ellen irányul.

Az “alultájékozott” választók megnyerése a cél

A módszertant tekintve az elemzés kiemeli, hogy a Fidesz kommunikációja egyre inkább lemond a “kényes ízlésű” értelmiségről, helyette a sokkal szélesebb, általuk korábban lenézett “panelproli” réteget igyekszik megszólítani az általuk kedvelt színvonalon – sajnos egyelőre úgy tűnik, sikerrel.

Ezt a célt szolgálja az álhírekkel, csúsztatásokkal és az erkölcs sutba vágásával operáló kormányközeli, sajtóterméknek csak nagy jóindulattal nevezhető orgánumok hada, és a bulvár közmédiába való, egyre szembetűnőbb átszivárogtatása.

A mostani látványos színvonalcsökkenés azonban csak a jéghegy csúcsa lehet: ahogy közeledik a 2018-as választás, annál valószínűbb, hogy a nemtelen támadások is szaporodni fognak, a tényleges kampányban pedig semmi sem lesz szent.

Jövőre valószínűleg visszasírjuk majd az olyan alpári lejáratótechnikákat is, mint a politikusok szexuális orientációjával való dobálózás, vagy a lesifotósok közéleti szereplőkre való rászabadítása, és megbarátkozhatunk az ennél is elvetemültebb módszerekkel. A kormánypárti üzenetek új célközönségének viszont pont ezzel lehet a legjobban imponálni:

a szenzációhajhászaton, sztárpletykákon és álhíreken szocializálódott, az érdemi politika iránt kevésbé érdeklődő réteg könnyen azonosul a bulvár újkeletű tartalmaival.

Ki mozgatja valójában a szálakat?

Az írás arra is rávilágít, hogy a Fidesz korábban pozitív imázsépítésre használta a bulvármédiát, így akarták Orbán Viktort, vagy Rogán Antalt közelebb hozni a “keményen dolgozó kisemberekhez”, ám Habony tanítómestere és üzlettársa, a zsidó származású amerikai kampányguru, Arthur Finkelstein mindezt gyökeresen megváltoztatta.

A lejárató, negatív kampányok tengeren túli fekete öves, bevallottan homoszexuális nagymestere nem szégyell mások magánéletében vájkálni, és ha céljai úgy kívánják, melegnek titulálni közéleti szereplőket, vagy nemes egyszerűséggel félrevezetni az “alultájékozott” átlagszavazókat.

Az amerikai szakértő jellemzően nem tartja valami sokra a választópolgárokat, akiket szerinte “nem lehet eléggé alábecsülni”.

Nem is véletlen, hogy látszólag nem ő áll a kormánypárti médiahadjárat parancsnoki pozícióján: Habony Árpád kiválóan betölti a villámhárító szerepét, míg Finkelstein szürke eminenciásként a háttérből koordinálhatja a dolgokat.

Valószínű, hogy ha nem is minden apró mozzanatot ő irányít, de a stratégiai lépésekbe igen komoly beleszólással rendelkezik, gátlástalanságával pedig úgy tűnik kivívta Orbán Viktor elismerését, hiszen a miniszterelnök számára nagyon is eredményesnek bizonyult az alantas eszközök használata.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »