A győzelem ellenére bukhat Tóbiás?

A győzelem ellenére bukhat Tóbiás?

Hiába az újabb időközi szocialista siker – a múlt vasárnapi salgótarjáni győzelem –, az MSZP-n belül érdemben nem csitultak a Tóbiás József elnökkel és környezetével szembeni hangok.

Egyes forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy a pártelnök most mindössze „egy kis levegőhöz jutott”, és lehetőséget kapott arra, hogy kompromisszumkészséget mutatva a párton belül változtasson a sokak által kifogásolt kérdésekben.

Nem kis áldozatot kellene hoznia, hiszen rengeteg kritika éri rajta kívül a legszűkebb környezetét is, de néhány bizalmi embere hátrébb szorítása – egyesek szerint – enyhíthetne a helyzeten. Itt szinte mindenki először a pártelnök fő tanácsadójának tartott Baja Ferencet említette, elismerve ugyanakkor a politikus pártszervezési képességeit. Baja formálisan semmilyen tisztséget nem visel (hivatalosan csak a Táncsics Alapítvány elnöke), mégis egyfajta irányítóként igyekszik feltűnni. Forrásaink szerint olyan is előfordult, hogy az MSZP frakciótagjainak akart feladatokat kiadni. Ugyancsak sokat bírálják a párt kommunikációját, vagyis inkább az abból fakadó sikerek hiányát. Ezt is a szorosan a pártelnök mellett dolgozók számlájára írják, csakúgy, mint Katona Tamás pártigazgató egyesek szerint siralmas teljesítményét.

Minden marad a régiben?

A Magyar Nemzet információi szerint ugyanakkor nem látszik, hogy Tóbiás József bármin is változtatni készülne. Pedig – mint többen fogalmaztak – erre már nincs sok ideje, a salgótarjáni időközi polgármester-választás sikeréből fakadó lehetőség ugyanis hamarosan elillan.

Voltak ugyanakkor olyan forrásaink is, akik továbbra is a párttagság elégedetlenségéről beszélnek. Szerintük az sem változtatna semmin, ha Tóbiás József a szűk környezetét akár teljesen lecserélné, hiszen a fő problémának az elnök személyét látják. A középszintű vezetők már engedékenyebbek, a párton belüli „politikai elit” egy része viszont szintén változást szorgalmaz, és nem elégedne meg mondjuk Baja Ferenc háttérbe szorításával.

Az MSZP választmánya egyébként két hét múlva írja ki a felmenő rendszerű országos tisztújítást. Úgy tudjuk, továbbra is sokan szeretnék meggyőzni a korábbi újbudai polgármestert, Molnár Gyulát, hogy szálljon versenybe az elnöki székért. Van viszont olyan vélemény is, hogy nem lehet a párt vezetője olyan ember, aki ellen büntetőeljárás zajlott (amelyben egyébként felmentették), ráadásul érintett lehet más eljárásokban is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »