A gyermekárucikkek több mint 80 százaléka külföldi Ukrajnában

Az Ukrajnában forgalomban lévő gyermekeknek szánt árucikkek több mint 80 százaléka külföldről származik – mondta el Valerija Fedorcsuk, a Pro Consulting vezető elemzője.

„A gyermekeknek szánt árucikkek piaca mindig is a kereskedelem egyik legstabilabb része volt.  Az emberek ezen spórolnak legutoljára. Azonban a vásárlóképesség csökkenése, a valutaárfolyam és az árak növekedése, valamint az a tény, hogy az árucikkek több mint 80 százaléka külföldről származik, a piac stagnálásához vezetett.” – jegyezte meg Fedorcsuk.

A szakértő szavai alapján a piac telített a  Kínából, az EU-ból és más külföldről származó játékokkal, és ezeknek az ára a hrivnya devalvációjának következtében 20-50 százalékkal növekedett. Még nagyobb drágulás is bekövetkezhetett volna, de az árak ugrásszerű növekedését kissé visszafogták az ukrán gyártók, akik a múlt év során egyáltalán nem emeltek árakat, vagy csak jelentéktelen mértékben – írja a Golos.ua.

A szakértő megjegyezte, hogy az importfüggőség bármely ágazat számára kellemetlen.

„A szinten tartáshoz fejleszteni kellene a hazai termelést, amely még, ha növekszik is, de igencsak csekély tempóban, a piac nagy és betöltetlen űrjéhez viszonyítva. Ukrajnában jelenleg kevesebb, mint 100 gyermekjátékokat gyártó cég működik. Komolyabb cég közülük mindössze egy-kettő, ha van. Az árucikkek nagyobb részét kisebb magánvállalatok, vagy magánvállalkozók készítik. Éppen ezért nagyon is reális cél a hazai gyártású (képességet fejlesztő játékok és plüssjátékok) gyermekjátékok arányának növekedése 20-25 százalékkal évente. A kereslet ezekre a termékekre – mivel belefér az olcsó és a közepes árkategóriába – létezik és növekszik.” – jegyezte meg Fedorcsuk.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: játékok, Ukrajna, ukrán gazdaság, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »