A gulágra hurcoltak életét bemutató kiállítás látható Pozsonyban

A gulágra hurcoltak életét bemutató kiállítás látható Pozsonyban

Megnyitották csütörtökön Pozsony egyetlen magyar tannyelvű gimnáziumában a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című vándorkiállítást, amelyet a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából a Magyarság Háza programsorozata keretében 20 külhoni magyar településre is eljuttatnak.

A Veritas Történetkutató Intézet rendezésében megvalósuló tárlat a második világháború után szovjet táborokba hurcolt magyarok történetét korabeli fényképek és dokumentumok segítségével mutatja be 24 tablón. A tárlat három részre oszlik, az első felidézi, hogyan kerültek az elhurcolt magyar civilek, hadifoglyok, internáltak és politikai elítéltek a szovjet táborokba, a második blokk ottani életükbe enged betekintést, a harmadik pedig a túlélők hazatérésének viszontagságos útját mutatja be.

A hiánypótló vándorkiállítás összeállítóinak elsődleges célja az volt, hogy minél többe embernek, de leginkább a fiataloknak bemutathassák a történelem ezen szomorú, ugyanakkor részleteiben sokak számára kevésbé ismert szakaszát. A tárlat külhoni bemutatása ugyanakkor azt a célt is szolgálja, hogy a tárlatmegnyitókkal egybekapcsolt előadásokkal és egyéb programokkal bekapcsolják a magyar közösségi életbe a fiatalok azon rétegeit, amelyek abban egyáltalán vagy csak kevésbé vesznek részt, s ezen a módon is megerősítsék őket magyarságukban – mondta az MTI-nek Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója.

A kiállítást Pozsonyban Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja, a tárlat egyik összeállítója mutatta be. A százezreket tragikusan érintő egykori történéseket és azok egyes részleteit a gimnázium diákjai előtt felidézve rámutatott: az elhurcoltak között sok diák is volt, akiknek még a többieknél is nehezebb volt átesni a megpróbáltatásokon, amelyek a külhoni magyarok esetében a táborok megszüntetésével sem értek véget, hiszen sokukat nem szívesen látta viszont az ország, ahová visszatértek.

“A múlt és a történelem nem ugyanazt jelenti” – hangsúlyozta a kiállítást méltatva Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, hozzátéve: a tárlat olyan történelmi szakaszt mutat be, amely a múlt része, de sokáig nem volt a történelem része, mivel a rendszerváltás előtti hatalom ezt nem tette lehetővé.

Morvay Katalin, a pozsonyi magyar tannyelvű gimnázium igazgatója az MTI-nek örömtelinek nevezte, hogy intézményük vendégül láthatja a kiállítást, amely – szavai szerint – azon felül, hogy jó kiegészítése lesz a történelemoktatásnak, a “soha többé” intő jeleként is szolgálhat a diákok számára.

A Magyarországon már mintegy tíz helyszínen bemutatott kiállítás több mint húsz megállós külhoni vándorútja a Felvidéken indult. A tárlat – amelyből öt azonos összetételűt készítettek – elsőként a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen mutatkozott be szerdán. A kiállítás a Felvidéken Pozsony után még Révkomáromban, Rimaszombatban és Kassán is megtekinthető lesz. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »