A GLOBALIZMUS rémképétől rettegnek Europában

A GLOBALIZMUS rémképétől rettegnek Europában

A globalizációtól való félelem a legfontosabb tényező, amely miatt az európai polgárok a populista jobboldali pártok felé fordulnak, és ez a félelem a leginkább Ausztriában és Franciaországban érhető tetten – derül ki a német Bertelsmann Alapítvány felméréséből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

Magyar Menedék - Karácsony

Az osztrákok 55, a franciák 54 százaléka tekint fenyegetésként a globalizációra – ez a két ország az, ahol az emberek többsége tart ettől. Mindkét ország épp választások előtt áll – Ausztriában vasárnap lesz a megismételt elnökválasztás, ahol a zöldpárti Alexander van der Bellen a szélsőjobboldali Szabadságpárt jelöltjével, Norbert Hoferrel száll szembe, Franciaországban pedig jövőre tartanak elnökválasztást, amelynek komoly esélyese a Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen.

A globalizációtól a legkevésbé – 36 százaléknyian – a britek tartanak, és bár júniusban az Európai Unió elhagyása mellett döntöttek, az ország gazdasági helyzete miatt is csak negyedük aggódik.

Jövőre Hollandiában és Németországban is választások lesznek, Olaszországban pedig alkotmányos népszavazást tartanak ezen a hétvégén, amely Matteo Renzi miniszterelnök távozásához és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom megerősödéséhez vezethet.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »