A "globalizációellenes populista" eszmék népszerűségétől rettegtek egyet a G20-ak

A G20-as csoport a "globalizációellenes populista" eszmék népszerűségének növekedésétől óvott Washingtonban, burkolt célzásként a Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt által képviselt protekcionista irányvonalra.

Ez a bizonytalanság légkörét erősíti, ami kedvezőtlenül hat az amúgy is félgőzzel haladó világgazdaság teljesítményére – mutatott rá a legfontosabb fejlett és feltörekvő országokat tömörítő G20-as csoport pénzügyminisztereinek washingtoni sajtótájékoztatóján Lou Csi-vej, a kínai pénzügyi tárca vezetője. Jelenleg Kína a G20-ak soros elnöke.

“Növekszik a bizonytalanság és a kockázat a világgazdaságban, miközben több gazdaságilag vezető országban tartanak parlamenti választásokat a közeljövőben, ráadásul a Brexit következményei továbbra is beláthatatlanok” – tette hozzá Lou. Németországban és Franciaországban is országos választásokat tartanak 2017-ben.

Eközben mindössze egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt a republikánus jelölt a szabadkereskedelem által okozott károkkal riogatja a tömeget, és kereskedelmi háborút helyez kilátásba Mexikóval és Kínával – hangsúlyozták aggódó szakértők.

Trump “megválasztása az Egyesült Államok hagyományos álláspontjának radikális változásával járna főleg a kereskedelmi politika terén” – figyelmeztetett a héten Maurice Obstfeld, a Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »