A géppuskától az Andokig

A géppuskától az Andokig

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg hazánk egyik legrangosabb kortárs improvizatív zenei eseményét, az Újbuda Jazzfesztivált. Szeptember 1. és 5. között a MU Színházban és az A38-on világnagyságok és a hazai műfaj legjobbjai lépnek színpadra.

Bár a Red Hot Chili Peppers tegnap és ma is koncertezik Budapesten, mégsem ők a hét legfontosabb fellépői hazánkban. Péntek este ugyanis a MU Színházban zenél Peter Brötzmann német szaxofonos, a free jazz és az improvizációs muzsikák meghatározó alakja. Brötzmann 1968-as Machine Gun című lemeze nélkül ma egészen máshogy szólna nemcsak a jazz, de szinte minden könnyű és kevésbé könnyű műfaj. A szaxofonos, aki a nyolcvanas évek zajrock- és heavy metal kísérleteiig számtalan irányzatban alkotott maradandót, Miklós Szilveszter dobossal duóban lép fel. Koncertjüket a Budapest Improvisers Orchestra műsora előzi meg: a formációban kilenc fiatal szerepel, műsorukon experimentális zenei kompozíciók, szabad improvizációk és saját darabok egyaránt szerepelnek.

A német nagyágyúval egy időben az A38-on a Kassák muzsikál. A formációban négy zenész (Harcsa Veronika – ének, Márkos Albert – cselló, Benkő Róbert – nagybőgő és Pándi Balázs – dob) Keszég László színművésszel kiegészülve Kassák Lajos válogatott műveit idézi meg. Előttük a Nartcore duó koncertezik.

Szombaton a Dresch Quartet zenél a MU Színházban. Dresch Mihályt aligha kell bemutatni: a magyar jazz emblematikus alakja, aki a népzene és a jazz ötvözésével egészen egyedi világot teremtett. Minden fellépése feledhetetlen utazás egy ismeretlen tájra. A koncertet a kvartett egykori nagybőgőse, Benkő Róbert és Kováts Gergő duója vezeti fel.

Az újbudai fesztivál egyetlen hibája, hogy minden este kettészakítaná a zenerajongókat. Dresch Mihályék koncertje alatt lép az A38 színpadára az osztrák Krispel Kern Quehenberger Trio, a zenekar tagjai az elektronikától a zajzenéken át az avantgárdig mindenben otthon vannak, és mindent ki is hoznak magukból és a hangszereikből. Előzenekaruk a Bartók-konzi jazztanszakos növendékeiből alakult Vár Be Q lesz.

Vasárnap a MU Színházban a Grencsó István és Dukay Barnabás Duó nyitja a koncertek sorát. Őket a svájci–német Leimgruber–Demierre–Lehn Trió követi, Ajtai Péter nagybőgőssel kiegészülve lépnek színpadra. Műsoruk több egyszerű koncertnél, hiszen a zenészek különös figyelmet szentelnek a térnek, amelyben a hangzások megszületnek. Az adott helyszínen rögtönzött zene magán viseli a tér sajátságait, feltárja akusztikai lehetőségeit, mivel – bizonyos értelemben – annak hanglenyomatán és formáján alapszik.

Aki pedig mindezek után még mindig különlegességekre vágyik, annak a chilei Föllakzoid hétfői A38-as koncertjén a helye. A trió valódi pszichedelikus muzsikát, igazi kozmikus rockot játszik, amelyben azonban megjelennek a jazz, a folk, az elektronika elemei, sőt az Andok ősi muzsikáit is megidézik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »