A gazdag ukránok a lakosságtól bejövő adók mindössze 20%-át adják

Ukrajnában és az USA-ban is a gazdagabb adófizetők aránya meghaladja a szegényebbekét.

 

Az ukrán állam szinte teljes mértékben elhatárolódott az ország szociális-gazdasági folyamatának a befolyásolásától – közölte Ella Libanova, az ukrajnai Ptuhi demográfiai és szociológiai közvélemény kutatások intézetének az igazgatója közölte.

Ukrajnában és az USA-ban is a gazdagabb adófizetők aránya meghaladja a szegényebbekét – írta a Korrespondent.net hírportál. Ukrajnában a gazdagabbaktól befolyt adók a lakosságtól befolyt mennyiség 63,7%-át adják, ugyanakkor az USA-ban ez az arány 97,8%, a szegényebbek pedig a felét: ennek megfelelően 36,2%-ot jelent Ukrajnában és 2,3%-ot az USA-ban – jegyezte meg a szakértő.

Libanova aláhúzta, hogy a gazdagabbnak számító adófizetők 10%-a Ukrajnában a lakosságtól bejövő adók 20,2%-át adják, az USA-ban ez 70,5% .

A legszembetűnőbb különbség azonban a leggazdagabb 1% között van. Ukrajnában ennek a réteg a bankbetéteinek összege csupán a 4,4%-a az összlakossági betéteknek, az USA-ban pedig 36,7% (arra is emlékezni kell, hogy az USA-ban a legfelsőbb körök az összjövedelem 35,%-át kapják, Ukrajnában pedig a 39%-át) – jegyzi meg az intézet igazgatója.

Libanova véleménye szerint ezeknek különbségnek sok különböző oka van, de az egyik legalapvetőbb oka Ukrajnában az adózás megkerülésének a jól működő rendszere, valamint egy progresszív adózási rendszer hiánya.
Mint ahogyan azt a Корреспондент.net közölte , Ukrajnában az ellenőrzések 60%-nál a munkaadóknál a bérek kifizetésénél a törvényszegéseket mutatták ki.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: gazdagság, adózás, ukrán gazdaság, Ukrajna, Amerikai Egyesült Államok, jövedelem, jövedelembevallásForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »