A G20-aknak változtatniuk kell politikájukon

A G20-aknak változtatniuk kell politikájukon

A globális gazdaság élénkítésének fontosságáról nyilatkoztak a G20 csoportot alkotó országok kínai csúcsértekezletének felszólalói vasárnap.

A vendéglátó Hszi Csin-ping kínai elnök azt mondta: „minden nehézség ellenére azon kell dolgozni, hogy nyitottabb legyen a világgazdaság, egyszerűsíteni és liberalizálni kell a kereskedelmet és a beruházásokat”. A G20 tagjainak teljesíteniük kell azt a kötelezettségüket – folytatta –, hogy konkrét intézkedésekkel élénkítsék a kereskedelmet, részben a protekcionista intézkedések lebontásával.

A kínai elnök rámutatott arra, hogy a G20-aknak változtatniuk kell, és a jelenlegi rövid távú politikát fel kell váltania a hosszabb távúnak. Az államfő szerint „részben a beruházások felpörgetése révén lehet túljutni a jelenlegi globális nehézségeken”, egyben felszólította a G20-akat arra, hogy koordinálják fiskális, hitel- és szerkezeti politikájukat a szükséges reformok végrehajtása során, élénkítsék továbbá a keresletet, aminek révén elérhető a globális gazdasági növekedés gyorsulása.

A kínai államfő arról is beszélt, hogy a G20-ak folytatják az afrikai és a kevésbé fejlett országok iparosításának a támogatását. A G20-ak segédkezni akarnak abban is, hogy minél több fiatal vállalkozzon, indítson új cégeket. A G20-csúcstalálkozó kezdete előtt külön tárgyalt egyebek között a kínai államfő és az indiai miniszterelnök. Megállapodtak abban, hogy a két ország kész elmélyíteni az együttműködést és közösen hozzájárulni a globális gazdaság élénkítéséhez. A két ország az infrastruktúra fejlesztése és az ipar területén tervez a jövőben szorosabb együttműködést.

A BRICS-országok segíthetnek

Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára arra emlékeztetett a csúcsértekezlet kezdete előtt tartott sajtóértekezletén, hogy „a világ jegybankjai hovatovább megközelítették azt a szintet, amikor saját eszközeikkel már nem tudják tovább élénkíteni a globális gazdaságot”. Külön megbeszélést tartottak a BRICS-országok (vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetői.

A találkozójukról kiadott közlemény szerint részben a BRICS-országok gazdasági növekedésével lehet élénkíteni a globális gazdaságot. A BRICS-országok vezetői egyetértettek abban, hogy tovább kell erősíteni a szervezeten belüli stratégiai együttműködést, ami a nyitottságra, a szolidaritásra, az egyenlőségre, a kölcsönös megértésre és a kölcsönösen előnyös együttműködésre épül. A BRICS-országok szerint közép- és hosszabb távon a gazdasági növekedést elősegítő egyik fontos tényező az innováció, és kulcsfontosságúnak tartják a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerepét a globális kereskedelem területén.

A BRICS-országok felszólították a G20-akat arra, hogy vizsgálják felül a jelenleg érvényes IMF-kvótarendszert, ami jelenleg nem veszi figyelembe a globális gazdasági realitásokat, és szorgalmazták a feltörekvő országok súlyának növelését a rendszerben.

A csúcsértekezlet megkezdése előtt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke védelmébe vette az Apple cég ellen néhány napja hozott EB-döntést. Azt mondta, hogy jogilag megalapozott az a vád, miszerint az amerikai cég tiltott állami támogatásban részesült, amikor Írország adókedvezményt nyújtott neki. A Brüsszel által két éve nyáron indított vizsgálat szerint az amerikai vállalatnak akár 13 milliárd eurót kell visszafizetnie az ír államnak.

Folytatódnak a tárgyalások a TTIP-ről

Jean-Claude Juncker bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság – élve az EU-tagországoktól kapott felhatalmazással – folytatja az Egyesült Államokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP) szóló tárgyalásokat. Juncker meggyőződésének adott hangot, hogy a megállapodás kedvezően hat az európai gazdaságra és munkaerőpiacra. Hozzátette ugyanakkor: „a szabadkereskedelem csak akkor hatékony, ha valóban mindenki számára előnyös”.

A TTIP-tárgyalások folytatása ellen lépett fel a közelmúltban mások mellett Franciaország és Németország, mivel szerintük az Egyesült Államok nem hajlandó olyan kereskedelmi kedvezményeket biztosítani, amelyek alapján megérné Európának a megállapodást aláírni. Egyes források szerint az EU-tagországok kereskedelmi minisztereinek szeptember végi ülésén szóba kerülhet a Washingtonnal folyó tárgyalások leállításának a kérdése.

Jean-Claude Juncker felszólította Kínát arra, hogy egy olyan rendszert dolgozzon ki, amely képes kezelni a mostanihoz hasonló iparikapacitás-többletet. A bizottsági elnök szerint „elfogadhatatlan”, hogy az európai acélágazat olyan sok munkahelyet veszített el az elmúlt években.

Az európai acélipar főleg az olcsó kínai versenytől szenved. Az Európai Bizottság becslése szerint Kína acéltermelése 350 millió tonnával meghaladja a belföldi keresletet, és a fölösleget dömpingáron a világpiacra zúdítják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »