A Fülöp-szigeteki elnök azt állítja, csak viccelt

A kábítószer-kereskedők elleni háborújáról és szabadszájúságáról ismert Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte azt mondta: csak viccelt, amikor az ENSZ-ből való kilépéssel fenyegetőzött.

Duterte azután fenyegetőzött a világszervezet elhagyásával vasárnap, hogy egy ENSZ-szakértő szót emelt az önbíráskodás, valamint a kábítószer-kereskedők, illetve -fogyasztók önkényes és tömeges megölése ellen. „Lehet, hogy úgy döntök, kilépünk az ENSZ-ből” – mondta a politikus.

A Fülöp-szigeteki elnök néhány nappal később lehiggadhatott, és kedélyeskedéssel próbálta meg elvenni szavai élét.

„Hát semmi humorérzéketek sincs?” – kérdezte kedden az őt faggató, nyilatkozata miatt aggódó újságírókat. Hétfő óta több magas rangú helyi tisztségviselő próbálta enyhíteni az elnök szavai által okozott károkat.

Az „ítéletosztó”

A populista politikus májusi megválasztása óta több mint 1700 embert gyilkoltak meg az ázsiai országban. Hivatalos adatok szerint a rendőrség 712-vel végzett közülük a drogellenes műveletek során, a többiek életét ismeretlen fegyveresek oltották ki.

A davaói polgármestersége során alkalmazott hasonló módszerei miatt „ítéletosztóként” elhíresült Duterte kampánya során azt ígérte, hogy 100 ezer haramia meggyilkolásával néhány hónapon belül felszámolja a bűnözést és a kábítószer-kereskedelmet az országban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »