A Fülöp-szigetek nem akar tárgyalni Kínával

Nem kíván kétoldalú tárgyalásokat folytatni Kínával a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos területi vitákról a Fülöp-szigeteki kormány – jelentette ki kedden Perfecto Yasay külügyminiszter.

Az ABS-CBN tévétársaságnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy ilyen javaslatot kapott kínai hivatali kollégájától, Vang Jitől az Ázsia–Európa csúcstalálkozón (ASEM) a mongol fővárosban, Ulánbátorban.

Vang Ji azt kérte: kezdjenek kétoldalú tárgyalásokat a területi kérdésekről, függetlenül a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság döntésétől, vagyis a párbeszéd ne azon a határozaton alapuljon, amelynek értelmében Pekingnek nincs történelmi előjoga a Dél-kínai-tenger természeti kincseihez.

 

Yasay azt válaszolta, hogy a javaslat nincs összhangban a Fülöp-szigetek alkotmányával és nemzeti érdekeivel. Mint mondta, tárcája egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy elérjék a Fülöp-szigeteki halászok visszatérését a vitatott Scarborough-szigetekhez, illetve Peking egyenként teljesítse a hágai döntés további előírásait.

Peking történelmi alapon igyekszik a területek feletti rendelkezésre jogot formálni a Hszisa/Paracel-szigetek és a Nansa/Spratly-szigetcsoport esetében. Azt állítja, hogy az 1970-es években „néhány ország” törvénytelenül foglalt el több tucat zátonyt, illetve szigetet, s emiatt keletkeztek a területi viták.

A Spratly-szigetek közül jelenleg Vietnam 29 szigetet, sziklazátonyt és homokpadot felügyel, Tajvan egyet, a legnagyobbat. Malajzia 3 szigetet birtokol, míg a Fülöp-szigetek, amely a szigetcsoport nagyobb részére igényt tart, eddig 8-at foglalt el. Brunei egy viszonylag kis területet tart a sajátjának, de azt nem vette birtokba. Kína 7 zátonyon, szigeten van jelen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »