A Fülöp-szigetek győzött Kína felett a bíróságon

A Fülöp-szigetek győzött Kína felett a bíróságon

Kína ellenében a Fülöp-szigetek javára döntött a hágai Állandó Választottbíróság abban az eljárásban, amit Manila kezdeményezett a szocialista óriás területi követeléseinek megfékezésére.

A Fülöp-szigetek panaszait az ENSZ Tengerjogi Egyezményére (UNCLOS) alapozva fogalmazta meg, ezt a dokumentumot mind ők, mind Kína ratifikálta. A Dél-kínai tengeren található szigetek hovatartozás hosszú ideje vitás kérdés a térségben található Brunei, Fülöp-szigetek, Kína, Malajzia, és Vietnam között. Kína ugyanakkor már jóval a döntés előtt kijelentette: bármit is mond Hága, a maga részéről nem vesz részt a törvényszék munkájában, és nem ismeri el a végeredményt. Peking szerint ugyanis az UNCLOS illetéktelen szuverenitást érintő kérdésekről szóló vita rendezésében.

Jogi kérdések

A fő kérdés, amiben Manila a hágai törvényszék állásfoglalását kérte, az az, hogy a partvonalától számított 200 tengeri mérföldes körzetbe eső szigetek, zátonyok, homokpadok a kizárólagos gazdasági övezetébe tartoznak-e. Az UNCLOS értelmében egy sziget birtoklása 200 tengeri mérfölddel terjeszti ki maga körül egy ország kizárólagos gazdasági térségét, ezen a területen pedig az érintett országnak kizárólagos joga van kitermelni a helyben található nyersanyagokat, legyen az olaj, földgáz, vagy tengeri hal.

Kína viszont 9 vonallal határol be a Dél-kínai-tengeren egy olyan területet, amit történelmi hivatkozásokkal követel magának. A Fülöp-szigetek érvelése szerint márpedig a vitatott jogállású dél-kínai-tengeri területre az UNCLOS szabályait kellene érvényesíteni, Kína 9 vonallal behatárolt területe viszont jókora mértékben „belelóg” abba a térségbe, ami Manila – és immár Hága – szerint is a Fülöp-szigeteknek járna.

Ásványkincsek sorsa a tét

Az ügy azért is jelentős, mert a felmérések szerint a vitatott hovatartozású terület kőolajban és más ásványkincsekben gazdag. A Fülöp-szigetek egyébként még a bíróság döntése előtt igyekezett nagyvonalúnak tűnni, kijelentették, hogy országuk kész megosztani Kínával a vitatott dél-kínai-tengeri területek természeti erőforrásait, akkor is, ha a felségterületi vitával foglalkozó nemzetközi bíróság Manila javára ítélkezik. Manila jogsértőnek tartja ellenben, hogy a kínaiak mesterséges szigeteket hoznak létre a vitatott jogállású területeken, de az sem tetszik nekik, ha kínai halászhajók dolgoznak a térségben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »