A friss levegő jót tesz az önbecsülésnek

A friss levegő jót tesz az önbecsülésnek

Közhelynek számít, hogy jót tesz az egészségnek a természetben töltött idő. Nemrég egy tanulmányt készítettek, amelynek eredményei alátámasztani látszanak, hogy önbizalmunkra is pozitív hatást gyakorol a szabad levegőn töltött idő.

szabadlevego_b

Azok, akik több időt töltenek zöldkörnyezetben, kevésbé hajlamosak a stresszre és a mentális betegségekre, mint azok, akik folyamatosan nagyvárosi környezetben forgolódnak. A legújabb kutatások viszont már ennél is továbbmennek: összefüggést találtak a szabadban töltött idő, az önmagunkról kialakított testkép és a testtel szembeni társadalmi elvárások kezelése között – adta hírül a Daily Mail.

Mint a Dívány.hu-n olvasható, a cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem szociálpszichológiai tanszékének munkatársa, Viren Swami közel négyszáz, 19 és 76 év közötti férfit és nőt vont be abba az online felmérésre alapuló tanulmányba, amelyben a résztvevőknek a testképről szóló állításokat 1-től 5-ig terjedő pontozással kellett értékelniük. Ebben olyan állítások szerepeltek, mint „elfogadom a testemet”, „ha látok egy jó nőt/férfit arra gondolok, milyen távol állok én ettől”, „gyakran nézek tükörbe, csak hogy ellenőrizzem, megfelelően nézek-e ki”, „a családom azzal stresszel, hogy le kéne fogynom” stb. Ezen kívül egy sor kérdés vonatkozott arra is, hogyan viszonyulnak a természethez az emberek mindennapi életük során.

A kísérletből kiderült, hogy azok, akik több időt töltenek a szabadban, sokkal inkább távol tudják tartani magukat a társadalmi nyomástól és az olyan sztereotípiáktól, amelyek szerint például a nőknek karcsúnak, a férfiaknak izmosnak kell lenniük – mondta Viren Swami. „A természetben töltött idő során megtanuljuk elfogadni és tudatosan »használni« a testünket, ami nagyobb komfortérzetet ad, ezáltal megnő az önbecsülésünk. Ha pedig felismerjük, hogy egy nagyobb ökoszisztéma részei vagyunk, akkor talán a saját egészségünk megóvására is nagyobb gondot fordítunk, távol tartjuk magunkat a káros környezeti hatásoktól” – tette hozzá.

Mint fogalmazott, óvatosan kell kezelni a felmérés eredményeit: lehetséges ugyanis, hogy azok, akik magabiztosabbak a külsejük vonatkozásában, eleve gyakrabban keresik a természet közelségét, alkatilag közelebb állnak a természethez. További kutatások mindenesetre igazolhatják, hogy azok, akik nem szeretik a testüket, javíthatnak önképükön olyan terápiás hatású programokkal, mint a túrázás, kempingezés. Korábban már végeztek hasonló kutatásokat, ezek során bebizonyították, hogy a természetközeli életet élők jobban alszanak, a zöldövezetben lakók 7 évvel fiatalabbnak érezhetik magukat, és körükben kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azok körében, akik a belvárosban laknak. Egy chicagói kutatás szerint még a legszegényebb területek lakói között sem egységes a kép: a fákkal övezett területeken élők körében ritkább a bűnözés, mint az ugyancsak szegény, de zöldövezettől mentes betondzsungelek lakói körében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »