„A francia nép megérdemli, hogy újra szabad legyen”

„A francia nép megérdemli, hogy újra szabad legyen”

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője bejelentette: népszavazást írna ki az EU-tagságról, ha ő nyerné jövőre az elnökválasztást. „A francia nép megérdemli, hogy újra szabad legyen” – közölte az EU-ellenes párt feje. Le Pen a kelet-franciaországi Brachay településen beszélt párthívek előtt.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A 48 éves politikus, aki apjától, Jean-Marie Le Pentől vette át a szélsőjobboldali párt vezetését, dicsérte a briteket, amiért a Brexitet választották. A britek arra szavaztak, hogy saját kezükbe vegyék a sorsukat, hogy függetlenek legyenek – fogalmazott Le Pen, hozzátéve, hogy a Nemzeti Pártnak szintén ez a fő célja.

Ha most tartanák az elnökválasztást, Le Pen bejutna a második fordulóba, megismételve apja 2002-es választási eredményét. Akkor, a második fordulóban azonban a francia szocialisták úgynevezett „hasznos szavazatot” adtak le, s inkább a konzervatív Jacques Chirac mellett voksoltak annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőjobb hatalomra jutását.

Egy nyári felmérés szerint egyébként a franciáknak csak 45 százaléka támogatna egy népszavazást az EU-tagságról, 55 százalék elutasítaná a referendumot. A Nemzeti Front támogatóinak ugyanakkor 84 százaléka a Frexit híve.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »