A francia hatóságok 2500 euróra emelik az önként hazatérő migránsoknak járó segélyt

A francia hatóságok 2500 euróra emelik az önként hazatérő migránsoknak járó segélyt

A francia bevándorlási és integrációs hivatal 2500 euróval (775 ezer forinttal) támogatja azokat a migránsokat, akik önként elhagyják Franciaországot és hazatérnek a származási országukba – adta hírül a France2 közszolgálati televízió híradója.

Az önként hazatérőknek járó segély mindig is létezett Franciaországban. A 650 eurós összeget a calais-i migránstábor felszámolásával párhuzamosan októberben 350 euróval megemelte a kormány, s novemberben további 1500 eurós rendkívüli emelést jelentett be.

A 2500 eurós összeget csak az a nem uniós külföldi állampolgár kaphatja meg, aki 2016. december 31. előtt elhagyja az országot és belegyezik abba, hogy a francia kormány egy éven át figyelemmel kísérje a visszailleszkedését a hazájában.

“Az intézkedés jelentős garancia arra, hogy az emberek ösztönzést találjanak a visszailleszkedésre a hazájukban, és ne kerüljenek ismét életveszélybe azzal, hogy embercsempészekre költenek hatalmas összegeket” – mondta Didier Leschi, a bevándorlási és integrációs hivatal igazgatója a francia köztévében.

Az intézkedéssel a francia hatóságok olyan illegális bevándorlókat szeretnének hazautazásra bírni, akiknek elutasították a menedékkérelmét, illetve gazdasági bevándorlóknak számítanak. A hivatal vezetője szerint elsősorban az afgán állampolgárokat érdekelheti a lehetőség. Közülük tavaly 19-en, idén pedig 400-an fogadták el, hogy a támogatásért cserébe önként hazautaznak.

A francia bevándorlási és integrációs hivatal idén eddig 3051 migráns önkéntes hazautaztatását szervezte meg, s arra számít, hogy a jelentős emelésnek köszönhetően az év végéig idén 4500-an hagyják el Franciaországot.

Franciaország sokáig nem számított a migránsok célországának, tavaly 80 ezer kérelmet regisztráltak a hatóságok, idén viszont 100 ezerre emelkedhet ez a szám. A többi nyugat-európai országhoz képest mérsékeltebb migránsáradat ellenére a francia hatóságok sokáig nem voltak felkészülve a menedékkérők elhelyezésére, illetve annak elérésére, hogy azok, akiknek elutasították a kérelmét, ténylegesen elhagyják az országot.

További támogatást hagytak jóvá a migrációs válság kezelésére EP-képviselők

A migrációs válság kezelését célzó uniós alapok számára 240 millió eurós támogatás folyósítását hagyta jóvá csütörtökön az Európai Parlament (EP) költségvetési bizottsága strasbourgi plenáris ülésén.

Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerit a segélyalapok hozzájárulnak a bevándorlók ellátásához, szállásaiknak biztosításához, nyelvtanfolyamaik finanszírozásához. Tevékenységükkel fokozzák az Európai Unió biztonságát, valamint segítséget nyújtanak Görögországnak és más érintett uniós tagállamnak a migrációs nyomás kezeléséhez.

A képviselők sajnálatukat fejezték ki ugyanakkor, hogy a menekültek tagországok közötti elosztásának rendszere keretében nagyon kevés nemzetközi védelemre jogosult menedékkérő áthelyezésére került sor a megállapodás aláírása óta.

A tájékoztatás szerint a hozzájárulás többek között lehetővé teszi az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) számára, hogy már 2016-ban 50 új alkalmazottat foglalkoztasson a nemrégiben létrejött uniós határ- és parti őrség munkája elvégzéséhez. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »