A főpásztor szülőfalujába látogattak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye munkatársai

Palánki Ferenc megyéspüspök vezetésével észak-magyarországi zarándoklaton vettek részt az egyházmegye püspökségének munkatársai november 23-án és 24-én. A zarándoklat során ellátogattak a főpásztor szülőfalujába, Csesztvére is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zarándokok először a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstárába látogattak el. A kincstárban liturgikus tárgyakat és különleges ötvösműveket őriznek, amelyek között számos középkori és reneszánsz darab található. A résztvevők betekinthettek a restaurátor műhelybe is, ahol éppen a debreceni Szent Anna-székesegyház monstranciáját restaurálták. 

A közösség útja Gyöngyösről Mátraverebély-Szentkútra, a nemzeti kegyhelyre vezetett, ahol Palánki Ferenc szentmisét mutatott be a kegytemplomban.

November 24-én a zarándokok Csesztvére érkeztek. Palánki Ferenc szentmisét celebrált a több mint 800 éves Szent Márton-templomban. A kántori szolgálatot idősebb Palánki Ferenc, a főpásztor édesapja végezte.

A csoport ellátogatott a csesztvei Madách-kúriában működő Madách Imre Emlékházba. Az ember tragédiája című dráma szerzője 1844 decemberétől 1853 szeptemberéig Csesztvén élt. Az emlékházban látható kiállításon megtalálhatók Az ember tragédiája különböző kiadásai, illusztrációi is. 

A zarándokok megtekintették a barokk stílusú Majthényi-kúriát, amelyben a polgármesteri hivatal mellett egy könyvtár, egy vendégház, valamint egy óvoda is működik. A megyéspüspök felidézte, hogy kisgyermekkorában ő maga is a Majthényi-kúriában található óvodába járt.

A csesztvei látogatást követően a zarándokok Balassagyarmaton tettek sétát, amelynek keretében a főpásztor bemutatta a Szentháromság-templomot, ahol egykor káplánként szolgált. 

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »