A folyó, mely nemzeteket köt össze

Duna-nap a Tisza két partján

Európa második legnagyobb folyójának értékeire, azok megőrzésének a fontosságára hívták fel a figyelmet a hagyományos Duna-nap szervezői. Ennek keretében a Halábor község mellett a Tisza partján elterülő ártéri parkban, valamint vele átellenben a Tiszakóród határában található Túrbukónál tanácskozással, szakmai és gasztronómiai bemutatóval, valamint koncerttel egybekötött nagyszabású ünnepséget tartottak. Ezen a napon a folyón közlekedő kompokon – érvényes úti okmányokat felmutatva – átkelhettek Ukrajna és Magyarország állampolgárai. A jövőben talán nem csupán ezen az egy napon lesz erre lehetőség, hisz Vári és Tiszakóród, valamint Badaló és Szatmárcseke között remélhetőleg hamarosan újraindul a forgalom. Ez történhet a hamarosan megépülő hídon vagy függőhídon, esetleg az itt vízre helyezett kompokon.

A megnyitó ünnepségre stílusosan a Tisza közepén lehorgonyzott kompon került sor. Somlyódi Balázs, az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) főigazgatója köszöntőjében arról szólt, hogy folyóink, élővizeink értékeit csak közös erőfeszítéssel őrizhetjük meg. Példamutató az együttműködés a két ország vízügyi szakemberei között, hangsúlyozta. Erre a jövőben még inkább szükség lesz, mivel nem csupán árvízvédelmi feladatokat kell közösen megoldani, hanem az aszálykár elhárításával kapcsolatos, illetve az ökológiai problémákat is.

Irina Ovcsarenko, Ukrajna Állami Vízgazdálkodási Bizottságának megbízott elnöke szintén nagyra értékelte a két ország vízügyi szakemberei között kialakult harmonikus együttműködést, s arra hívta fel a figyelmet, hogy a XXI. század emberének a technika és a tudomány fejlődésével ugyan számos új, hatékony eszköz került a kezébe az árvizek megakadályozását illetően, ám emellett számos új kihívással is szembe kell néznie. Ilyen az egyre szeszélyesebbé váló időjárás és a nyomában fellépő természeti csapások.

A szakmai tanácskozás résztvevői szintén arra hívták fel a figyelmet, hogy az árvízi katasztrófák megakadályozása mellett számos más fontos feladatot is meg kell oldani. Ezek közé tartoznak például az aszálykár enyhítését célzó intézkedések. Mert az árvizek mellett ezek is jelen vannak a térségben, hatalmas károkat okozva az itt élőknek. Ugyancsak fontos az erdőkezelési és természetvédelmi intézkedéseket összhangba hozni az áradások megfékezése érdekében tett beavatkozásokkal.

A folyó két partján párhuzamosan zajló jó hangulatú Duna-napi rendezvény délután nagy sikerű koncerttel ért véget.

Kovács Elemér

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 26. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›HaláborCímkék: Duna NapKárpátaljaTiszakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »