A földgázhoz hasonlóan drasztikusan drágulhat a villamosenergia ára is Ukrajnában

Az energetikai piac liberalizációja révén tovább emelkedhet a villamos energia tarifája – fejtette ki véleményét Valentin Zemljanszkij.

„A villamosenergia piacáról szóló törvénytervezete miatt kezdődött el az egész kampány a tarifákkal. A tervezet azt javasolja, hogy ezt a piacot azok szerint az elvek szerint változtassák meg, mint ahogyan azt tették a gázpiaccal is, hogy alternatív szolgáltatók is a piac részeseivé válhassanak. Tehát, nemcsak az Oblenergo lehet szolgáltató, hanem magánvállalatok is. A szabályozókkal kapcsolatban azt javasolják, hogy független legyen az államtól, és hogy kövesse a megállapított átlátható és a piaci tarifákat is.” – mondta a Golos.ua hírportálnak Zemljanszkij.

A szakértő hozzátette, hogy Ukrajnában már van törvény a gázpiac szabályozására, amelyet még most is próbálnak tökéletesíteni, a piac résztvevői azonban állandóan kritizálják, hogy még „nyers”, és nem felel meg sem a fogyasztók, sem pedig az előállítók érdekeinek.

„Tehát a helyzet megismétlődhet. Maga az energetikai piac szabályozása egy jó dolog, de nekünk értenünk kell azt, hogy a törvény elfogadása a helyzetet nem változtatja meg.  Továbbá, a piac liberalizációja a tarifák emelkedéséhez vezethet. Ez Kelet-Európában is így működött.” – mondta Zemljanszkij.

Korábban Maros Sevcsovics, az Európa  Bizottság energiaunióért felelős alelnöke kijelentette, hogy az energiapiaccal és a független szabályozóval kapcsolatos törvénytervezet elfogadása lehetővé teszi, hogy az Európai Unió Ukrajnának 600 millió eurós anyagi támogatást nyújtson.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Lefoglalhatják az adósok gépkocsiját Ukrajnában a rezsitartozás fejébenÍgy változott az áram díjszabása Ukrajnában szeptember elsejétőlSokkal olcsóbban is hozzájuthatna a földgázhoz az ukrán lakosságRovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: villamosenergia, tarifák, áremelkedés, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »