A föld alá költözik a TF leégett csarnoka

A föld alá költözik a TF leégett csarnoka

Egy csütörtöki kormányzati bejelentés nyomán annak szerettünk volna utána menni, hogy nézne ki a Déli pályaudvar rozsdaövezetébe tervezett TF-es sportközpont. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora nem csak az oda megálmodott deszkás parkról és jégpályáról, de a tavaly leégett atlétikai csarnok új helyszínéről is mondott részleteket. Túlzás nélkül állíthatjuk: ha igazak a Csörsz utcába elképzelt, futballpálya alatt megbújó multifunkciós aréna tervei, a világ a csodájára jár majd. Csak férjen bele a 40 milliárdos büdzsébe.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón sok egyéb mellett szót ejtett a Testnevelési Egyetem (a köznyelvben továbbra is TF) beruházásáról is, melynek egy része az intézmény jelenlegi campusának területén valósul meg. Újdonság volt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Déli pályaudvar használaton kívüli területéről is beszélt, ahová vadonatúj, világszínvonalú sportkomplexumot húznának fel. Ha az építkezés teljes büdzséjét vesszük, közel 40 milliárdos tételről beszélünk, de nem csak a vaskos összeg miatt kerestük meg Mocsai Lajos rektort, hanem azért is, mert kíváncsiak voltunk a nagyívű tervekre, melyek a XII. kerület városképét is átszabják.

A Testnevelési Egyetem teljes rekonstrukciójának egy tragikus esemény adott lendületet: tavaly október 15-én leégett az atlétikai csarnok, a kár óriási volt. Akkor felmerült, hogy a Csörsz utcai sportpályák mellett, a parkban építenék újjá a létesítményt, de ez a terv aztán a környékbeliek ellenállásán elvérzett.

 A Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet  

Ha az atlétikai csarnok nem semmisült volna meg, az Alkotás utcai campus épületeinek, sportfelületeinek rossz állapota akkor is indokolta volna az átfogó felújítást, ami nemsokára elkezdődhet. Az egyetem a Csörsz utcai komplexumot szeretné – az Alkotás utcaival párhuzamosan – úgy átalakítani, hogy mindennek meglegyen a helye, a TF egy nagy tömbben működjön. Ehhez járulhatna még hozzá a maga módján a Déli pályaudvar használaton kívüli területe, ahol a hallgatók mellett a helyiek is sportolhatnának.

Mocsai Lajos komplett városrendezési koncepciónak nevezi a TF átépítését, és nem is jár messze a valóságtól. Közel százezer négyzetmétert fognak bontani, új csarnokokat építenek, oktatási épületeket húznak fel a XII. kerület szívében. Az eredeti kormánydöntés 36,8 milliárdot különített el a rekonstrukcióra, de utóbb bővíteni kellett a keretet. Szakemberekkel ugyanis megvizsgálták a szomszédos Sportkórház műemlékvédelem alatt álló épületeit, és arra jutottak, hogy azok átalakításához, felújításához további pénzekre lesz szükség.

„A kutatóintézetben nem lehet kalibrálni a műszereket, annyira remegnek a falak, valamint a hangszigetelés sem ideális a minőségi oktatáshoz” – fest borús képet az egyetem jelenlegi campusának állapotáról a magyar női és férfi kézi-válogatottat és a Veszprémet egykor irányító rektor. Nem véletlen, hogy a gigaprojekt első fázisában az Alkotás utcában kezdenek majd a munkagépek: a Hauszmann Alajos által tervezett főépület és a női kollégium 132 éves. A tornacsarnokot a 30-as, a játékcsarnokot és a férfi kollégiumot az 50-es, az uszodát pedig a 60-as években adták át, azóta mindenütt csak toldozgatás-foltozgatás történt.

Mocsai Lajos elmondta, az új főépület, az oktatási központ a félig elkészült, most befejezendő Alkotás utcai fronton található épület lesz. Átadása sürgető, 2017 augusztusában a remények szerint már itt kezdődne az új tanév. Az elfogadott terv szerint a főépületben minden a pedagógusképzéshez és az edzőképzéshez szükséges sportfelületet biztosítani fognak.

A Csörsz utcai „TF-pálya” (Dr. Koltai Jenő Sporttelep) is teljesen átalakul, alig lehet majd ráismerni, mire elkészül. Az elmúlt években a labdarúgópályát és a teljesen leromlott állapotú edzőpályát is műfüvesítették, de a tervezett több lépcsős átalakítás elmaradt, az egyetem mai igényeinek már nem felel meg a sporttelep. A most a futballpálya körül futó atlétikapályát, amely magában foglalja majd a dobópályát is, közelebb hozzák a Hegyalja úthoz, valamint a mostani rendkívül elhanyagolt területen, az Alkotás utcával párhuzamosan létrehoznak még egy műfüves pályát.

Csarnok a mélyben

A Csörsz utcától távolabb eső területen jelentős a szintkülönbség a Hegyalja és az Alkotás utca sarkán, ezt a tervezők szeretnék egy egészen merész ötlettel kihasználni. Az újonnan megépített labdarúgópálya alatt akarják felépíteni a leégett atlétikai csarnok új, multifunkcionális változatát. Ez viszont azt jelenti, hogy az építkezés idejére az ottani Budai Mentőállomást el kell költöztetni. Annak helyét a későbbiekben – Mocsai elmondása alapján – az üzemeltető határozza majd meg. Ez azt is jelentheti, hogy az állomásnak végleg el kell hagynia a területet. Az atlétikai és a focipálya kialakítása során a Hegyalja úton és az Alkotás utcában egy passzázst alakítanak ki. Kérdésünkre a rektor jelezte: a monumentális építkezés a BAH-csomópont környéki közlekedési viszonyokat nem érintené, a kerület városképét viszont valóban jelentősen átszabná.

 A Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sportpályái. A futballpályát elforgatják 90 fokkal az Alkotás utca irányába

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI  

A Lázár János által a kormányinfón említett, a Délinél kialakított sportközpont gondolata egyelőre a tervezőasztalon létezik, még csak előzetes egyeztetések zajlottak a kialakításáról. Az előpályaudvaron, melyet ma már nem használ aktívan a MÁV – ez a Mészáros utca-Győző utca által határolt terület –, Mocsai tájékoztatása szerint nem csak a Testnevelési Egyetem hallgatói számára építkeznének, az ottani létesítményeket a környékbeli lakók is használhatnák. Az extrém sportágak kedvelői, például a gördeszkások és a jeges sportok szerelmesei számára is építenének ide egy nyitott sportközpontot. Jégpályára biztosan lenne igény, nem csak a jégkorong népszerűségének ugrásszerű növekedése miatt. Budán használható jégfelületből nincs sok, a Marczibányi téren és a közeli Széna téren van egy-egy komplexum. A TE rektora portálunknak hangsúlyozta: a tervezett sportpark népegészségügyi feladatokat is ellátna, de a fő cél, hogy az egyetem új sportteleppel bővüljön. Ehhez persze az I. kerületnek is lesz egy-két szava, ugyanis a Déli már a kerülethatáron túl fekszik.

A rektorral megígértettük, hogy ha készen lesznek az átalakítási tervek, megnézhetjük őket, alig várjuk.

 A bal oldali piros körrel jeleztük a TF jelenlegifőépületét, és campusát, a jobb oldalival pedig a rendezőpályaudvart, melynek helyére sportparkot terveznek  

A hazai közlekedés, ezen belül a vasút ügyeiben járatos Indóház portál főszerkesztője érdeklődésünkre kifejtette, a Déli rendezőpályaudvarán jelenleg van egy használaton kívüli kocsijavító, melyet a tervek szerint már nyáron át kellett volna telepíteni máshová, de erre egyelőre nem került sor. A „rozsdaövezetben” ezenfelül találhatóak egykori raktárak, itt van a MÁV régi tervezőintézete, valamint a használaton kívüli mosóvágányok. Ha azt vesszük, hogy a TF-campus és a Csörsz utcai sporttelep több mint 3 milliárddal megnövelt beruházási költsége most 40 milliárdra rúg, akkor az itteni tervezésre, bontásra, építkezésre is érdemes lesz jó pár milliárdot félretenni. Mivel az egyetem állami intézmény, annak felújítása is a központi költségvetésből megy, s a Délinél is adóforintokból költenek majd a sportközpontra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »