A fogyatékkal élőkkel szúrnak ki leginkább

Harminc évre kirekesztik a kerekesszékeseket a 3-as metróból, ha nem újítják fel az állomásokat – ezt mondták a Hír TV-nek fogyatékkal élők.

Tarlós István főpolgármester tegnap azt mondta: nincs pénz arra, hogy az állomásokat is. A metró közlekedési dolgozók szakszervezete szerint évtizedes műszaki eszközöket kell kicserélni az állomásokon.

„Gyalogolni se tudok már, viszont kerekesszékkel nem tudok felszállni a metróra. A Népligetnél tudnék felszállni és azzal tudnék eljutni a Klinikák megállóhoz” – mondta a Hír TV-nek egy érintett. Hozzátette: „leginkább a Bolyai utcai gyerekklinikára szívesen járnék, ott is lenne rá igény, de mivel oda ne tudok metróval eljutni az Üllői utat pedig nem vállalom gyalog ezért oda nem tudok elmenni”.

Schweitzer Jánosné kerekesszékkel jár önkénteskedni, hetente egyszer angolt és németet tanít a tűzoltó utcai gyerek klinika onkológiai osztályán. Már kórházba is menne, de tömegközlekedéssel csak ide tud eljutni.

Egy a gyermekbénulás ellen küzdő alapítvány elnöke azt mondja elfogadhatatlan, hogy a közpénzből felújuló metrót a fogyatékkal élők nem használhatják, és várhatóan a jövőben sem tudják majd.

„Ha ez így megépül, most akkor mi egész biztosan 20-30 évig nem használhatjuk a 3-as metrót” – véli Kertész Tamás, a Magyar Polio Alapítvány elnöke.

Tarlós István tegnap ugyanis azt mondta a fővárosnak nincs pénze arra, hogy kiglancolják a 3-as metrót, most csak annyit tudnak tenni, hogy ne legyen életveszélyes. Szerettük volna erről megkérdezni a BKK-t is, mit gondolnak arról, hogy fogyatékkal élők is használhassák a járműveiket.

„Főpolgármester úr tegnap a sajtótájékoztatón részletesen kifejtette a főváros álláspontját, ehhez nem kívánok hozzátenni semmit” – nyilatkozta a BKK-vezér, Dabóczi Kálmán.

A metródolgozók szakszervezete szerint az állomások felújítása nem esztétikai kérdés.

„Tudni kell, hogy egy állomáson rengeteg biztonsági berendezés gépészeti berendezések vannak, amiket fel kell újítani. Tűzoltó rendszerek, kamera rendszerek, hírközlés, mozgólépcsők, mindenféle szivattyúk, amelyek nem csak a kényelmet szolgálják, hanem a biztonságot” – mondta Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Az érdekvédő szerint mivel az állomásokat úgyis muszáj lesz felújítani, ezért a metrót így kétszer kell majd lezárni, amivel az utasok járnak rosszul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »